Τα αίτια του δυστυχήματος που είχε τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 63 τραυματίες -έντεκα εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση- στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης μετά από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίπσι - Μανχάταν αναζητούν οι αρχές.
Τα αίτια του δυστυχήματος που είχε τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 63 τραυματίες -έντεκα εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση- στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης μετά από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίπσι – Μανχάταν αναζητούν οι αρχές.
Το μοιραίο λάθος εκτιμάται ότι προερχόταν είτε από την ενδεχόμενη υψηλή ταχύτητα, ανθρώπινη απροσεξία ή κάποιο μηχανικό λάθος. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η ταχύτητα με την οποία κινείτο το τρένο την μοιραία στιγμή, ωστόσο το όριο ήταν στα 48 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι εμπειρογνώμονες ερευνούν και την κατάσταση του δικτύου, καθώς κάτοικοι της περιοχής μιλούν για κακή συντήρησή του, αν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης επιμένει ότι οι γραμμές στο σημείο δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο CNN, ο μηχανοδηγός που συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών κατέθεσε ότι προσπάθησε να φρενάρει το συρμό αλλά το τρένο δεν επιβράδυνε την πορεία του.
"Τα τρένα κινούνται με περίπου 110 χιλιόμετρα την ώρα στην ευθεία και επιβραδύνουν στα 50 χιλιόμετρα μόλις φτάσουν κοντά στην καμπύλη των γραμμών. Είναι ένα επικίνδυνο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου", είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
Ένας επιβάτης δήλωσε πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό WABC πως το τρένο κινείτο με "μεγαλύτερη ταχύτητα" από ότι συνήθως.
Απαντήσεις αναμένεται να δώσει και το μαύρο κουτί του συρμού που έχει εντοπιστεί.
Ο εκτροχιασμός του τρένου συνέβη σε μια δασώδη περιοχή όπου συναντώνται τα ποτάμια Χάντσον και Χάρλεμ όταν τουλάχιστον ένα βαγόνι ανατράπηκε κοντά στις όχθες του ποταμού.
Μετά το δυστύχημα, η λειτουργία της γραμμής αυτής, η οποία ενώνει την πόλη της Νέας Υόρκης με τα προάστιά της, ανεστάλη.