Εξαιρετικά αιχμηρός για την τρόικα και τις πρακτικές της εμφανίζεται ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΜEGA και τη Μαρία Σαράφογλου. Ο κ. Σβόμποντα, πάντως, καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική.
Εξαιρετικά αιχμηρός για την τρόικα και τις πρακτικές της στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης εμφανίζεται ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜEGA και τη Μαρία Σαράφογλου.
Ο Χάνες Σβόμποντα τονίζει ότι η τρόικα δεν σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων, οι οποίες σημειώνει ότι πρέπει να μειωθούν. Η τρόικα προτείνει "χείριστα οικονομικά" σημειώνει, προσθέτοντας πως "πρόκειται για άδικη κοινωνική πολιτική και πολιτικά καταστροφική".
Αναφερόμενος στη θέση που διατυπώνει περί αντικατάστασης της τρόικα από την Κομισιόν, ο κ. Σβόμποντα υπογραμμίζει πως τα μέλη της είναι μη αιρετοί υπάλληλοι και σημειώνει πως χρειάζεται "δημοκρατία στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης".
Ο κ. Σβόμποντα, πάντως, καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για το καλό της ίδιας της χώρας, και τον Έλληνα πρωθυπουργό "να δείξει πυγμή για να κερδίσει περισσότερη στήριξη εντός της Ευρώπης".
Ο πρόεδρος της ομάδας των Ευρω-σοσιαλιστών τονίζει στο MEGA ότι η Ευρώπη πρεπει να αλλάξει πολιτική, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως η έλλειψη αυτών είναι που συμβάλλει και στην άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Χάνες Σβόμποντα στο MEGA:
Μαρία Σαράφογλου: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας; Δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σήμερα στους Financial Times σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει ή θα φύγει απ' την Ευρωζώνη.
Χάνες Σβόμποντα: Είναι αδικία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα να μην σέβονται όλα αυτά που έχει κάνει η Ελλάδα και τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ακόμη καχυποψία ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα σήμερα και οι υπεύθυνοι πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις όχι λόγω της Ευρώπης ή της τρόικα, αλλά επειδή πρέπει να γίνουν για το καλό της χώρας. Πρέπει, λοιπόν, να μειωθούν οι θυσίες, αλλιώς οι πολίτες δεν πρόκειται να το στηρίξουν.
Μαρία Σαράφογλου: Τα μέλη της τρόικα, όμως, ματαίωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα προκειμένου να πιέσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να το κάνει διότι θα βαθύνει η ύφεση και θα αποσταθεροποιηθεί η εύθραυστη πολιτική κατάσταση της χώρας. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο κ. Σαμαράς;
Χάνες Σβόμποντα: Πρέπει να δείξει πυγμή για να κερδίσει περισσότερη στήριξη εντός της Ευρώπης. Αυτό που προτείνει η τρόικα είναι χείριστα οικονομικά. Πρόκειται για άδικη κοινωνική πολιτική και πολιτικά καταστροφική. Κάνω έκκληση στην τρόικα να φανεί λογική να στηριχθεί σε επιστημονικά δεδομένα και να σκεφτεί πολιτικά διότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χάσουμε την Ελλάδα ίσως όχι απ' την Ευρωζώνη, αλλά θα χάσουμε την Ελλάδα ως μια δημοκρατική χώρα που στηρίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Μαρία Σαράφογλου: Προτείνετε να εγκαταλειφθεί η τρόικα και να αναλάβει η Κομισιόν. Τι νομίζετε ότι θα αλλάξει λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γερμανία έχει εμμονή με τη λιτότητα, ενώ το ΔΝΤ ενίοτε έχει μια διαφορετική προσέγγιση;
Χάνες Σβόμποντα: Γνωρίζω ότι η Κομισιόν δεν είναι αγία, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Είναι, όμως, υπόλογη στα εθνικά Κοινοβούλια και βεβαίως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανείς δεν γνωρίζει τα μέλη της τρόικα. Πρόκειται για μη αιρετούς υπαλλήλους. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε δημοκρατία στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, ιδίως όταν επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό χώρες σαν την Ελλάδα.
Μαρία Σαράφογλου: Η Άγκελα Μέρκελ σχημάτισε προσφάτως κυβέρνηση συνασπισμού με τους Γερμανούς εταίρους σας, τους Σοσιαλδημοκράτες. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική; Θα πρέπει να περιμένει κάτι απ' αυτό η Ελλάδα; Περισσότερη αλληλεγγύη, λιγότερη λιτότητα π.χ. ή μήπως ένα νέο κούρεμα χρέους;
Χάνες Σβόμποντα: Το ερώτημα είναι το μέγεθος της αλλαγής. Θα υπάρξει όντως αλλαγή. Σε ό,τι αφορά το κούρεμα, το πρόβλημα είναι ότι θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος. Πολλοί πολιτικοί που έλεγαν ότι δεν θα επηρεάσει, δεν μπορούν να το λένε πλέον. Είτε, όμως, μιλάμε για κούρεμα ή επιμήκυνση αποπληρωμής δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να δει τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς, δεν θα έχουμε επιτυχία στην Ελλάδα. Έλλειψη επιτυχίας στην Ελλάδα σημαίνει επίσης έλλειψη επιτυχίας για τη Γερμανία, την Αυστρία κι άλλες χώρες.
Μαρία Σαράφογλου: Αν δούμε τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης βλέπουμε τα ακροδεξιά κόμματα σε άνοδο. Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία. Φοβάστε ότι θα κερδίσουν μεγαλύτερη δύναμη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές; Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να εξαλείψει αυτήν την απειλή;
Χάνες Σβόμποντα: Το μόνο μέτρο είναι η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εάν οι πολίτες δουν ότι η Ευρώπη δεν κάνει αυτό που χρειάζονται, δηλαδή θέσεις εργασίας και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη γιατί να ψηφίσουν για την Ευρώπη; Θα ψηφίσουν αυτά τα ακραία κόμματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Πιο σημαντικό απ' τις εκστρατείες κατά της Ακροδεξιάς είναι να αποκτήσουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.