Αρνητική η σύγκλητος του ΕΚΠΑ στην παραπομπή Πελεγρίνη στη πειθαρχικό. Τη στήριξή του στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων κατά της κινητικότητας εξέφρασε ο πρύτανης του Ιδρύματος. Αποφασίζουν αύριο για τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.
Τη στήριξή του στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ κατά της κινητικότητας εξέφρασε ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας σε εκδήλωσή τους το πρωί της Τετάρτης.
Ο πρύτανης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου είπε πως νιώθει δέος μπροστά στον αγώνα των διοικητικών τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία να αγωνίζεται κάποιος γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Έκανε λόγο για μάθημα αγώνα προς την κοινωνία και χαρακτήρισε τα συμβούλια διοίκησης "5η φάλαγγα" του υπουργείου Παιδείας.
"Η φιλοσοφία είναι διαλλακτική. Το να λες κάτι και να δίνεις το δικαίωμα στον άλλο να μιλάει να πει τη γνώμη του. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται με αυτή την παρούσα κυβέρνηση. Και δεν μιλάω από λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα πραγματικό γεγονός, είναι κάτι που υφίσταται. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του υπουργείου Παιδείας είναι ο αυταρχισμός. Κανένας μας οφείλω να πω ότι δεν υπολόγιζε σε αυτή τη διάρκεια της απεργίας, υπολόγιζαν ότι θα γίνει μια – δύο εβδομάδες και θα τελειώσουμε και πραγματικά αισθάνομαι δέος απέναντι σε αυτή την απεργία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια απεργία όπου οι υπάλληλοι δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες τους. Αυτό γίνεται", είπε χαρακτηριστικα ο Θ. Πελεγρίνης.
"Το μείζον είναι να υπάρχει δημόσιο Πανεπιστήμιο", είπε ο κ. Πελεγρίνης. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για τους διοικητικούς υπαλλήλους, που διαθέτει το ΕΚΠΑ και πρόσθεσε ότι προτιμά να έχει ζωντανούς φοιτητές, που μπορεί ακόμα και να τον προπηλακίσουν παρά να παρεισφρήσει στο Καποδιστριακό η Χρυσή Αυγή.
Όπως είπε στο ΕΚΠΑ μπορεί να υπάρχουν καθηγητές ή φοιτητές που υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα αυτοί όμως αποτελούν μονάδες και όχι συγκροτημένη ομάδα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεδριάζουν εκ νέου αύριο προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της απεργίας τους, που βρίσκεται ήδη στην 13η εβδομάδα.
Ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων, που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις συνελεύσεις των διοικητικών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ που γίνονται αύριο.
"Όχι" της Συγκλήτου στην παραπομπή Πελεγρίνη
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτή την παραπομπή του πρύτανη στο πειθαρχικό συμβούλιο. Ο προεδρεύων της Συγκλήτου, Μιχ. Τσιμισιζέλης, τόνισε για την απόφαση: "Ομόφωνα η Σύγκλητος αποφάσισε με βάση το παραπεμπτήριο έγγραφο του υπουργείου ότι δεν προκύπτει κανένας απολύτως λόγος είτε από πράξεις είτε από παραλείψεις του κ. Πρυτάνεως, οι οποίες να δικαιολογούν την παραπομπή του στην πειθαρχική διαδικασία".
Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας κύκλοι του οποίου ανέφεραν πως περίμεναν να ακούσουν τη Σύγκλητο να καλεί τους φοιτητές να προσέλθουν αύριο στα ανοιχτά πανεπιστήμια ή να ενημερώνει για το εξάμηνο, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Ο υπουργός Παιδείας έχει αποστείλει το έγγραφο με το οποίο ζητεί την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη και στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Ο πρόεδρος του ΣτΕ θα ορίσει άμεσα εισηγητή, που θα κάνει πρόταση για το αν πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η παραπομπή του Θεοδόση Πελεγρίνη, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δικαίωμα να θέσει τον πρύτανη σε αργία με απόφασή του.
Σήμερα πάντως λειτούργησαν στο Πολυτεχνείο άλλα δύο τμήματα αυτά των Τοπογράφων και των Ναυπηγών με αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον τα 6 από τα 9 τμήματα. Ωστόσο από το πρωί βρίσκεται υπό κατάληψη το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ από φοιτητές που τάσσονται κατά της διαθεσιμότητας.