Ένα ατέλειωτο... πάρτι φαίνεται πως έχει στηθεί στις πλάτες των καταναλωτών, που καλούνται να πληρώσουν βασικά οπωροκηπευτικά προϊόντα -όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, τα πορτοκάλια και τα μήλα- ακόμη και τρεις φορές ακριβότερα σε σχέση με την τιμή του παραγωγού.
Ένα ατέλειωτο… πάρτι φαίνεται πως έχει στηθεί στις πλάτες των καταναλωτών, που καλούνται να πληρώσουν βασικά οπωροκηπευτικά προϊόντα -όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, τα πορτοκάλια και τα μήλα- ακόμη και τρεις φορές ακριβότερα σε σχέση με την τιμή του παραγωγού.
Όπως διαπιστώνει έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το μεγάλο άνοιγμα στην "ψαλίδα" των τιμών από το ράφι στο χωράφι οφείλεται στον μεγάλο αριθμό χονδρεμπόρων, αλλά και στα υψηλά περιθώρια κέρδους τους που φτάνουν το 10% στα κηπευτικά και το 25% στα φρούτα, ενώ επισημαίνει καθυστερούν να περάσουν τις μειώσεις τιμών στους καταναλωτές.
Ακόμη, οι "φουσκωμένες" τιμές αποδίδονται και στην απουσία οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιρισμούς, η οποία θα επέτρεπε καλύτερες διαπραγματεύσεις στις τιμές, αλλά και σε παρεκκλίσεις που επιτρέπει το φορολογικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 7 προϊόντα και διαπιστώθηκε ότι:
Η τιμή του χονδρεμπορου αντιστοιχεί στο 21% της τελικής τιμής
Η τιμή του παραγωγού αντιστοιχεί στο 40%
Η λιανική πώληση στο 28% και
Ο ΦΠΑ στο 8%.
Η παρουσία μάλιστα των χονδρεμπόρων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς κατέχουν το 50% των πάγκων στις λαϊκές αγορές, είναι οι κυριότεροι προμηθευτές των super market σε ποσοστό από 45% έως 75%, ενώ προμηθεύουν και τα μανάβικα.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, οι έμποροι είναι περισσότεροι απ' όσους σηκώνει το σύστημα. "Στα αγροτικά προϊόντα -τονίζει- περισσότεροι είναι οι έμποροι, οι ενδιάμεσοι, παρά οι καθε αυτό παραγωγοί".
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ντομάτας η οποία πωλείται από τον παραγωγό προς 0,63 λεπτά το κιλό, ο χονδρέμπορος ανεβάζει την τιμή στα 0,94 ευρώ, ο λιανέμπορος την ανεβάζει στο 1,53 ευρώ, για να φτάσει τελικά στον καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στο 1,69 ευρώ, δηλαδή σε τιμή έως και 2,5 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού.
Το μαρούλι πωλείται από τον παραγωγό προς 23 λεπτά, ο χονδρέμπορος ανεβάζει την τιμή στα 36 λεπτά, ο λιανέμπορος στα 45 και ο καταναλωτής το πληρώνει 49 λεπτά με τον ΦΠΑ, δηλαδή σε τιμή πάνω από 2 φορές υψηλότερη από του παραγωγού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εστιάζει και στο θέμα των τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες δέχονται να κόψουν τιμολόγια σε υψηλότερες τιμές προκειμένου να έχουν υψηλότερη επιστροφή ΦΠΑ, δημιουργώντας έτσι ένα "σκαλοπάτι" στην τιμή.