Νέες αξιώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, από την αζέρικη Soccar, εγείρει αιφνιδίως τα τελευταία 24ωρα η Κομισιόν.
Νέες αξιώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, από την αζέρικη Soccar, εγείρει αιφνιδίως τα τελευταία 24ωρα η Κομισιόν.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ημερησία", κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν που θα δεσμεύει την αζέρικη πλευρά στην εφαρμογή του "τρίτου" ενεργειακού πακέτου προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για κοινοτική οδηγία που προβλέπει τον πλήρη διαχωρισμό παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Τη θέση της Κομισιόν επιβεβαίωσε και ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος σε συνένετευξή του στο MEGA και την Αλεξία Τασούλη τόνισε ότι η Soccar πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λέγοντας:
"Η Soccar είναι ευπρόσδεκτη, αλλά έχουμε ξεκάθαρους ευρωπαϊκούς κανόνες. Έχουμε μια εσωτερική αγορά και μια ανοιχτή αγορά με συγκεκριμένα πακέτα αγοράς. Δεν θέλουμε να θέσουμε ιδιαίτερους κανόνες υπέρ ή εναντίον τους. Είναι δίκαιη η θέση της Κομισιόν προς όλες τις ενεργές εταιρείες στην ΕΕ".
Οι νέες απαιτήσεις της Κομισιόν κινδυνεύουν να "τινάξουν" στον αέρα την αποκρατικοποίηση, την ώρα μάλιστα που η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για επίτευξη των στόχων, ενώ Ευρωπαίοι υποψήφιοι εξακολουθούν να μην δίνουν το "παρών" στους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ακόμη κι αν η Soccar δεν αποθαρρυνθεί και παραμείνει προσηλωμένη στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, στερώντας έτσι από τα έσοδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έσοδα 400 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον στόχο του 2013.
Την ίδια ώρα, προσκόμματα στην αποκρατικοποίηση και της ΔΕΠΑ δημιουργεί η τρόικα με την εμμονή της για άνοιγμα της αγοράς λιανικής του φυσικού αερίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την κατάργηση του μονοπωλιακού καθεστώτος διανομής στο φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν οι τρεις ΕΠΑ ( Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας). Αυτό δυναμιτίζει τον επικείμενο διαγωνισμό, καθώς η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 51% στις 3 ΕΠΑ, άρα από εκεί εξαρτάται μεγάλο μέρος της κερδοφορίας της.