Αυστηρή σύσταση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να λήξουν την απεργία τους και να προσέλθουν στον διάλογο, διαφορετικά η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς, απηύθυνε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αυστηρή σύσταση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να λήξουν την απεργία τους και να προσέλθουν στον διάλογο, διαφορετικά η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς, απηύθυνε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ,το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του Οργανισμού σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του μόνο τα φαρμακεία, ενώ όλες οι υπόλοιπες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ.
Απευθυνόμενος στους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης τούς είπε ότι όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αφού προηγουμένως κλείσουν το ιατρείο τους και δεν αφήσουν ούτε ένα έπιπλο μέσα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, για να ενταχθούν στο ΕΣΥ οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν μια απλή αίτηση και να προσκομίζουν μια βεβαίωση από την εφορία όπου θα αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργούν το ιατρείο τους. Ο ίδιος εμφανίσθηκε διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα των αμοιβών τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα λήξει η απεργία τους.
Ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι το κράτος δεν εκβιάζεται και ξεκαθάρισε πως αν δεν λήξει η απεργία, η μεταρρύθμιση θα γίνει χωρίς τους γιατρούς, γεγονός όμως που όπως ανέφερε θα είναι αρνητικό και για τη μεταρρύθμιση και για τους γιατρούς.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης και σε δήλωσή του αποχωρώντας από τη Βουλή, λέγοντας:
"Είχαμε μια έντονη μεν, εποικοδομητική συζήτηση δε. Αν είχαν κάτσει να μας ακούσουν από την αρχή και δεν είχαν ξεκινήσει αυτή την πολυήμερη απεργία, δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί και ο κόσμος. Πιστεύω μετά από τη σημερινή συζήτηση να λήξουν την απεργία και να προσέλθουν στον διάλογο. Αν δεν προσέλθουν, θα συνεχίσουμε. Ούτως ή άλλως, η μεταρρύθμιση συνεχίζεται".
Σε δική του δήλωση μετά τη συνεδρίαση, ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ Χάρης Μπονάνος είπε πως οι γιατροί θα συνεκτιμήσουν στα συλλογικά όργανα δύο θέσεις του υπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις κανενός γιατρού, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, και ότι θα υπαρξουν ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως και τις 19 του μηνός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο και την κυβέρνηση να διασφαλιστούν "οι δημόσιες δομές του συστήματος και επίσης το προσωπικό που υπάρχει σε αυτές".
Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στην επιτροπή υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση με αιχμή το θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε με δύο θέσεις, καθώς ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε τόπο εξορίας την αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, ενώ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του μέτρου της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να τα έχει καλά με όλους, έκανε λόγο για "αισχρούς λαϊκιστές", τόνισε ότι οι εποχές της ευκολίας έχουν περάσει, ενώ προειδοποίησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αν νομίζουν ότι θα πάρουν έτσι την εξουσία γελιούνται και πρόσθεσε: "Θα σας κάνουμε ρεζίλι συνεχώς".
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ξανθος απάντησε: "Να διαλέξετε εσείς ποιο σύστημα υποστηρίζετε, το δημόσιο ή το ιδιωτικό" και τόνισε: "Πρέπει να σταματήσετε το πολιτικό εκκρεμές!".
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δική του πρόταση για άρση του αδιεξόδου στο χώρο της υγείας, προτείνοντας να υπάρξει ένα μορατόριουμ έως τις 31/1, διάστημα αρκετό για να υπάρξει διάλογος ουσίας και ευθύνης και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις.