Με τιμές κηδεύτηκε στη γη των προγόνων του, στο χωριό Κούνου, ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, με το φέρετρο του ιστορικού ηγέτη να μεταφέρεται πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.
Με τιμές κηδεύτηκε στη γη των προγόνων του, στο χωριό Κούνου, ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, με το φέρετρο του ιστορικού ηγέτη να μεταφέρεται πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.
Το τελευταίο "αντίο" στον άνθρωπο – σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, είπαν χιλιάδες άνθρωποι, ηγέτες και προσωπικότητες από όλους τους χώρους.
Την ώρα του ενταφιασμού ακούστηκαν 21ένας κανονιοβολισμοί και πάνω από το χωριό Κούνου πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη.
Πλέον, ο Νέλσον Μαντέλα κατοικεί στους λόφους της γενέτειρας του, εκεί που τόσο ήθελε να ταφεί, σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, γνωρίζοντας πως άφησε πίσω του παρακαταθήκη, τα λόγια που είχε πει κάποτε: "Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Η διαφορά που έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων, είναι που καθορίζει τη σημασία της ζωής που ζούμε".
Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, όπως η χήρα του Γκράσα Μασέλ αλλά και τα εγγόνια του, αλλά και ο Πρόεδρος Ζούμα παραβρέθηκαν στην τελετή ταφής, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα τελετουργικά των "Κόζα", της φυλής του Μαντέλα.
Στο πρώτο μέρος της τελετής, στο βήμα ανέβηκαν τα δύο του εγγόνια και εκφώνησαν τον επικήδειό του: "Θα μας λείψει η αυστηρή φωνή σου, όταν δεν ήσουν ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά μας" είπαν σε κλίμα συγκίνησης, "όπως θα μας λείψει και το γέλιο σου, "Τάτα", που σημαίνει "παππού".
Χθες βραδυ, τα μέλη της οικογένειάς του παρέστησαν σε ολονύκτια αγρυπνία, η οποία έγινε σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό, με τραγούδια στα οποία ακούγονταν λεπτομέρειες της ζωής του και του αγώνα του.
Στο πρώτο, μεγάλο μέρος της νεκρώσιμου ακολουθίας παρέστησαν προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ο Πρίγκηπας Κάρολος, αρχηγοί αφρικανικών κρατών, αλλά και η αμερικανίδα δημοσιογράφος Όπρα Γουίνφρι.
Ο μεγάλος ηγέτης πέρασε 10.000 μέρες στη φυλακή για τις ιδέες του αρνούμενος την αποφυλάκιση υπό όρους. Βγήκε σε ηλικία 71 ετών και το 1994 έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης. Μοιράστηκε με τον πρώην εχθρό του, τον τελευταίο Πρόεδρο επί καθεστώτος απάρτχαϊντ Ντε Κλερκ το Νόμπελ Ειρήνης και μέχρι πρόσφατα δε σταμάτησε να δίνει μάχες για την ισότητα, την ελευθερία, αλλά και κατά της μάστιγας του αιώνα, το AIDS.