Σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη κατέληξαν χθες το βράδυ οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Οικονομικών, μετά από 12 ώρες επίπονων διαπραγματεύσεων.
Σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη κατέληξαν χθες το βράδυ οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Οικονομικών, μετά από 12 ώρες επίπονων διαπραγματεύσεων.
"Είναι μια μείζων συμφωνία, είναι μια αποφασιστική συμφωνία, είναι μια συμφωνία ιστορικής εμβέλειας", τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ενώ για "ωραία ημέρα" μίλησε ο εμφανώς πιο συγκρατημένος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε λόγο για "αξιομνημόνευτη ημέρα" και για "επαναστατικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα".
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αποφάσεων, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.
Θα είναι ο δεύτερος στύλος της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος θα επιτρέψει οι οικονομικές κρίσεις να μην επιβαρύνουν τα δημοσια οικονοικά των κρατών της Ευρωζώνης.
Ο πρώτος άξονας είναι η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει ολονύκτιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες.
Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση ενώ ένα ενιαίο ταμείο θα συμπληρώνει το μηχανισμό και θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της.
Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.
Μεταξύ των πιο δύσκολων σημείων είναι και ο προσδιορισμός του ποιος θα παίρνει την επίσημη απόφαση για να εκκαθαριστεί μια τράπεζα.
Για νομικούς λόγους, αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός και όχι το συμβούλιο αποφάσεων. Η Γερμανία δεν ήθελε ο θεσμός αυτός να είναι η Ευρωπαίκή Επιτροπή, αντίθετα από τη Γαλλία.
Τελικά το Βερολίνο πέτυχε αυτό που ήθελε και οι αποφάσεις του συμβουλίου αποφάσεων θα τίθενται σε εφαρμογή 24 ώρες αφότου υιοθετηθούν, εκτός αν το Συμβούλιο της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τα κράτη, αντιταχθεί στην εφαρμογή τους, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής.
Έπειτα από την επιμονή του Βερολίνου, το ταμείο αποφάσεων θα βασίζεται σε μια διακυβερνητική συνθήκη που η Ευρωζώνη έχει προθεσμία να διαπραγματευθεί ως την 1η Μαρτίου 2014. Ο υπόλοιπος μηχανισμός θα είναι κοινοτικός.
Στον απόηχο αυτής της συμφωνίας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η τελευταία σύνοδος κορυφής του χρόνου.