Για δίκαια και ισορροπημένη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" επισημαίνοντας ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η τρόικα δεν συμφώνησε ρητά, ούτε όμως και διαφώνησε.
Για δίκαια και ισορροπημένη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" επισημαίνοντας ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως η τρόικα δεν συμφώνησε ρητά, ούτε όμως και διαφώνησε.
"Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό πια πως είναι μια ρύθμιση δίκαια, ισορροπημένη, μια ρύθμιση που έρχεται χωρίς την ρητή συμφωνία της τρόικα, πιστεύω με την ανοχή της, δεν μπορώ να μιλήσω ως εκπρόσωπός τους αλλά αυτή είναι η αίσθησή μου. Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει, αυτό που εμείς αποκομίσαμε ως εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ρητή συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρχει και ρητή έκφραση της διαφωνίας", είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πλέον είναι και θέμα της Βουλής καθώς το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το βράδυ.
Μιλώντας πιο αναλυτικά για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στάθηκε στην δυσκολία της διαχείρισης των κοινωνικών συνεπειών της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
"Ξεκαθαρίσαμε από την πλευρά μας ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα όρια κάτω από τα οποία εμείς δεν μπορούμε να πάμε, διότι κάποιος πρέπει να διαχειριστεί στη συνέχεια και τις κοινωνικές συνέπειες και τους ξεκαθαρίσαμε κάτι βασικό που κάνουμε με αυτή τη ρύθμιση, ότι υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο προστασίας μεν όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τους μεσαίους για τα μεσαία νοικοκυριά και ίσως και παραπάνω από τα μεσαία αλλά υπό μια προϋπόθεση: ότι θα πηγαίνει ο καθένας και θα δίνει ένα μικρό κομμάτι του εισοδήματός του", υπογράμμισε.
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι για τα οικογενειακά εισοδήματα κάτω από 15.000 ευρώ οφείλει ο δανειολήπτης να δίνει το 10%, κάτι που όπως είπε είναι το δεύτερο στρώμα προστασίας, "η εξωδικαστική προστασία".
"Πριν από αυτήν, υπάρχει ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη 3869 του 2010 όπως τροποποιήθηκε από εμάς με το νόμο 4161 του 2013 ο οποίος δεν θέτει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι ακόμα πιο ελαστικός. Άρα, αν κάποιος πει ότι δεν έχω να δώσω ούτε το 10% του εισοδήματός μου για να μην χάσω το σπίτι μου πάει στο Ειρηνοδικείο, λέει ότι δέχομαι να ρευστοποιηθεί η περιουσία μου, η υπόλοιπη, για να σωθεί το σπίτι, και από την πρώτη στιγμή που προσφεύγει ζητώντας να εκδοθεί και μια προσωρινή διαταγή τυγχάνει προστασίας και σε αυτό το επίπεδο", ανέφερε.
Όπως είπε σε καθένα από τα κριτήρια προστασίας καλύπτεται το 90% των δανειοληπτών. "Δηλαδή στην αντικειμενική αξία το 90% έχει κάτω από 200.000 ευρώ, στις καταθέσεις το 92% έχουμε δει από τα στοιχεία των τραπεζών έχει κάτω από 10.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα πάλι το 90% έχει κάτω από 35.000 ευρώ, τα κριτήρια αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εφαρμόζονται σωρρευτικά, δηλαδή πρέπει να έχει και το ένα και το δεύτερο και το τρίτο", σημείωσε.