Αμφισβητεί το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για επιχειρήσεις που δεν καταβάλουν ως οφείλουν το Δώρο των Χριστουγέννων σε εργαζόμενους. Δεν λείπουν, μάλιστα, και καταγγελίες για εργοδότες που απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μην τους καταβάλλουν το Δώρο ή που τους ζητούν ακόμη και να υπογράψουν ότι το έλαβαν, για να αποφύγουν το Αυτόφωρο.
Αμφισβητεί το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για επιχειρήσεις που δεν καταβάλουν ως οφείλουν το Δώρο των Χριστουγέννων σε εργαζόμενους. Δεν λείπουν, μάλιστα, και καταγγελίες για εργοδότες που απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μην τους καταβάλλουν το Δώρο ή που τους ζητούν ακόμη και να υπογράψουν ότι το έλαβαν, για να αποφύγουν το Αυτόφωρο.
Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η ΓΣΕΕ επικαλείται τον διπλασιασμό των ερωτημάτων από εργαζόμενους σε σχέση με την καταβολή του Δώρου και προβλέπει ότι οι καταγγελίες θα είναι τελικά πολύ αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, το 2012 ο αριθμός των εργαζομένων που προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες έφτασε τις 5.000 και αφορούσε σε 250 επιχειρήσεις. Εφέτος τα ερωτήματα των εργαζομένων σε σχέση με την καταβολή Δώρου έχουν αυξηθεί κατά 100%, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας υποκρύπτει προβλήματα στην καταβολή, ενώ εκτιμάται ότι οι καταγγελίες θα είναι τελικά αυξημένες κατά 25% και θα αφορούν σε τουλάχιστον 6.250 εργαζόμενους και 350 επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στις καταγγελίες, ξεχωρίζουν περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, ή τους καταβάλλονται "έναντι", ενώ ορισμένοι εργοδότες προτείνουν στους υπαλλήλους τους να εισπράξουν το δώρο "εις είδος".
Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, είναι η περίπτωση πρατηρίου Βενζίνης στην Πάτρα που πρότεινε στους εργαζόμενους να λάβουν δωροεπιταγή για καύσιμα αντί για Δώρο εορτών.
Χωρίς Δώρο έμειναν και οι απλήρωτοι εδώ και μήνες ναυτικοί του επιβατηγού "Άγιος Γεώργιος", με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και το πλοίο να μην αναχωρήσει το μεσημέρι από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες. Οι 300 επιβάτες που είχαν προορισμό τη Σίφνο και τη Σέριφο ταξίδεψαν τρεις ώρες αργότερα με άλλο πλοίο, ενώ όσοι είχαν προορισμό την Κύθνο θα φύγουν αύριο από το Λαύριο.
Πρόταση να λάβουν το μισό Δώρο σε μετρητά και το υπόλοιπο… σε είδος δέχτηκαν οι 1.600 εργαζόμενοι σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και 2 χρόνια εισπράττουν μικροποσά έναντι του μισθού τους και τους τελευταίους 4 μήνες δουλεύουν εντελώς απλήρωτοι.
Αίσθηση προκαλεί και η περίπτωση εργαζόμενου σε ζαχαροπλαστείο της Αχαΐας, που καταγγέλλει ότι ο εργοδότης του απείλησε ευθέως τον ίδιο και τους συναδέλφους του ότι αν δεν υπογράψουν ότι εισέπραξαν το Δώρο, χωρίς να το έχουν πάρει, θα τους απολύσει.
Στα όριά τους βρίσκονται και οι εργαζόμενοι μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες και επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλει πατέρας εργαζόμενης στο MEGA, «την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου υπέγραψαν και παρέλαβαν 200 ευρώ έναντι Δώρου 2013».
Πάντως, το υπουργείο Εργασίας αμφισβητεί τα στοιχεία για αύξηση των καταγγελιών και τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και κάνει λόγο για "προφήτες της καταστροφής". Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν χαρακτηριστικά:
"Οι προφήτες της καταστροφής ξαναχτύπησαν. Χωρίς να διαθέτουν επίσημα στοιχεία ανακοινώνουν προβλέψεις πέρα από την πραγματικότητα. Τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ είναι σε ευθεία αντίθεση προς τα στοιχεία της ΓΣΕΕ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα προέβλεπαν ανεργία 35% και διαψεύσθηκαν".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που έδωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι σήμερα, μια μέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας, έχουν γίνει 866 καταγγελίες για μη καταβολή Δώρου που αφορούν σε 142 επιχειρήσεις, ενώ έχει κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου για 17 εργοδότες, ενώ πέρυσι οι καταγγελίες είχαν φτάσει τις 7.294 για 1.450 επιχειρήσεις.