Στο 2015 μετατίθεται τελικά η αποσύνδεση του αφορολογήτου από τη συλλογή αποδείξεων και το κυνήγι των φοροφυγάδων μέσω παροχής κινήτρων στους φορολογούμενους, όπως η μείωση φόρου.
Στο 2015 μετατίθεται τελικά η αποσύνδεση του αφορολογήτου από τη συλλογή αποδείξεων και το κυνήγι των φοροφυγάδων μέσω παροχής κινήτρων στους φορολογούμενους, όπως η μείωση φόρου.
Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να υπογράψει την απόφαση που θα διατηρεί για έναν ακόμα χρόνο το σύστημα υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων και θα καθορίζει ποιες από αυτές θα λαμβάνονται υπόψιν από την εφορία για την αποφυγή της ποινής του 22%.
Η πρώτη αλλαγή για το 2014 είναι ότι οι αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% αντί στο 25% του εισοδήματος (όριο αποδείξεων: 10.500 ευρώ). Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι δαπάνες σε super market δεν θα λαμβάνονται υπόψιν.
Πάντως, από την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων θα εξαιρούνται ειδικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με δεδομένο ότι εισόδημα τους κατευθύνεται κυρίως σε δαπάνες διατροφής. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η συλλογή των αποδείξεων να επικεντρωθεί σε επαγγελματικές ομάδες, όπου η παραβατικότητα χτυπάει "κόκκινο", όπως καταγράφεται και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
Με τη μέση φοροδιαφυγή να κυμαίνεται από τις 13.900 έως τις 29.300 ευρώ σε αυτούς τους κλάδους, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν Γιατροί, Μηχανικοί, Λογιστές- Φοροτεχνικοί, Δικηγόροι, Εργολάβοι, Δημοσιογράφοι, Εστιατόρια. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ανεβάζουν τη παραοικονομία στην Ελλάδα στο 24% του ΑΕΠ, ενώ η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στο 4,5% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το πραγματικό εισόδημα εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο.
Στο μεταξύ, τηρώντας το… έθιμο, συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, αν και με μικρότερη ένταση από άλλες φορές.