Με το πάτημα ενός κουμπιού και σε χρόνο - ρεκόρ, γίνονται πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστάνε στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα τέθηκε σε λειτουργία κατ' αρχήν στη ΦΑΕ Πειραιά και στις εφορίες Α΄ Αθηνών, Κηφισιάς και Ηλιούπολης, αλλά εντός του Ιανουαρίου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα όλες οι ΔΟΥ και όλες οι τράπεζες.
Με το πάτημα ενός κουμπιού και σε χρόνο – ρεκόρ, γίνονται πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστάνε στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα τέθηκε σε λειτουργία κατ' αρχήν στη ΦΑΕ Πειραιά και στις εφορίες Α΄ Αθηνών, Κηφισιάς και Ηλιούπολης, αλλά εντός του Ιανουαρίου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα όλες οι ΔΟΥ και όλες οι τράπεζες.
Το πρώτο βήμα γίνεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με τη προσωπική κάρτα του πιστοποιημένου ελεγκτή. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο ελεγκτής ενημερώνεται απευθείας από το δικαστικό τμήμα της εφορίας για τους οφειλέτες της αρμοδιότητας του και αφού επιλέξει αποστέλλει εντολή κατάσχεσης στον "Τειρεσία', ο οποίος εντοπίζει τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών μέσω των ΑΦΜ τους.
Αμέσως μόλις λάβουν το σχετικό σήμα, οι τράπεζες κατάσχουν το ποσό και απαντούν στην εφορία. Όλη η διαδικασία, δεν ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαντλήσει την αυστηρότητα του έναντι όσων χρωστούν, αλλά δεν πληρώνουν, ούτε κάνουν καν ρύθμιση, αν και έχουν τη δυνατότητα.
Μέσα στο 2013 έγιναν 40.000 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενώ πρώτοι στη "μαύρη" λίστα του 2014 είναι όσοι χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, οι μικροί οφειλέτες προστατεύονται τόσο από την αύξηση του γενικού ακατάσχετου στα 500 ευρώ όσο και από την αύξηση του ακατάσχετου μισθών – συντάξεων στα 1.500 ευρώ.
Τα νέα που καταφτάνουν, πάντως, από τις εφορίες προκαλούν "πονοκέφαλο" στο οικονομικό επιτελείο, καθώς επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων πολιτών.
Με τη συμπλήρωση του 11μήνου του 2013, οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 8,2 δισ ευρώ, παγιώνοντας τη τάση της διόγκωσης τους κατά 1 δισ ευρώ κάθε μήνα. Την ώρα που όλο και περισσότεροι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, η μεγάλη φοροδιαφυγή οργιάζει.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν υποβληθεί 7.044 μηνυτήριες αναφορές από εφορίες και το ΣΔΟΕ και 3.700 αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα, για περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής ύψους 102 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξακολουθούν, ωστόσο, να υπολείπονται των μνημονιακών στόχων. Με τη συμπλήρωση του 11μήνου ολοκληρώθηκαν 286 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι ετήσιου στόχου 596 και μόλις 406 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου έναντι ετήσιου στόχου 910.