Μείζονα ερωτήματα, αντιδράσεις και έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών του Κορυδαλλού να χορηγήσει άδεια 9 ημερών στον Χριστόδουλο Ξηρό, δίνοντας ευκαιρία για απόδραση σε έναν από τους βασικούς εκτελεστές της 17 Νοέμβρη.
Μείζονα ερωτήματα, αντιδράσεις και έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών του Κορυδαλλού να χορηγήσει άδεια 9 ημερών στον Χριστόδουλο Ξηρό, δίνοντας ευκαιρία για απόδραση σε έναν από τους βασικούς εκτελεστές της 17 Νοέμβρη.
Όπως φαίνεται, μάλιστα, ο Χριστόδουλος Ξηρός σχεδίαζε εδω και καιρό την απόδρασή του, εκμεταλλευόμενος τη στάση του συμβουλίου των φυλακών, που κρίνοντας ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικήματων, του έδωσε μέσα στους τελευταίους 15 μήνες επτά πολυήμερες άδειες!
Ο Χριστοδουλος Ξηρός ξεκίνησε να παίρνει άδειες τον Σεπτέμβρη του 2012, άρα λοιπόν είχε όλο τον χρόνο για να ετοιμάσει την αποδρασή του. Χθες δεν έδωσε -ως όφειλε- το "παρών" στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, πράγμα που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των αρχών.
Από τις αρχές, μάλιστα, εκφράζεται η ανησυχία ότι ο εκτελεστής της 17Ν έφυγε από τις φυλακές γιατί έχει σκοπό να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντάρτικο πόλεων, ενώ σημειώνεται ότι ποτέ δεν βρέθηκαν το 45άρι και τα χρήματα της οργάνωσης. Δεν θεωρείται, τυχαίο, δε ότι όσο βρισκόταν στον Κορυδαλλό ο Χριστόδουλος Ξηρός διατηρούσε σχέσεις και επαφές με προφυλακισμένα μέλη των "Πυρήνων της Φωτιάς".
Αίσθηση προκαλεί προς αυτή την κατεύθυνση η προκλητική δήλωση του συνηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού, Φραγκίσκου Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε την απόδραση "πολιτική απόφαση η οποία είναι απόλυτα συνεπής με την επαναστατική δράση" του Ξηρού, με την οποία "πήρε και πάλι μια θέση στα κοινωνικώς δρώμενα έτσι ώστε να δηλώσει παρών στις οποιεσδήποτε εξελίξεις της επαναστατικής πάλης".
Άλλωστε, ο Χριστόδουλος Ξηρός, παρότι ήταν το πρόσωπο που πρώτο ξετύλιξε το κουβάρι της 17Ν με την προνακριτική του ομολογία, μιλώντας για όλη τη δράση της οργάνωσης και τα πρόσωπα που την αποτελούσαν, εντούτοις στο δικαστήριο όχι μόνο δεν μεταμελήθηκε και δεν αποκήρυξε τη δράση του, αλλά έδειξε την πιο σκληρή στάση, υβρίζοντας τους δικαστές και τον εισαγγελέα της έδρας.
Ο πατέρας του Χριστόδουλου Ξηρού δήλωσε ότι τα ίχνη του γιου χάθηκαν από το πρωί της Κυριακής και χαρακτήρισε "μεγάλη ανοησία" την κίνησή του να διαφύγει, καλώντας τον να γυρίσει πίσω στις φυλακές.
Με φόντο την απόδραση, το μεσημέρι στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά του επίσης καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη αδελφού του Χριστόδουλου Ξηρού, Σάββα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, όπου θα νοσηλευθεί για περίπου έναν μήνα για μια σειρά εξετασεων.
Κυβέρνηση: Δυσφορία, αιχμές κατά Δικαιοσύνης και μέτρα
Η απόδραση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενώ έγινε αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση του Κάρολου Παπουλια με τον Νίκο Δένδια, με αμφότερους να αφήνουν αιχμές για τη στάση της Δικαιοσύνης.
Νωρίς το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε συνάντηση με τους υπουργούς κ. Δένδια και Αθανασίου στο μέγαρο Μαξίμου, προφανώς εξαιρετικά ενοχλημένος από την απόδραση ενός γνωστού τρομοκράτη την παραμονή της επίσημης τελετής για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αν και θεωρεί απόλυτα επιτυχημένο τον θεσμό των αδειών, προανήγγειλε αλλαγές στη χορήγηση αδειών για τρομοκράτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και τη λειτουργία πολύ σύντομα φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ ανακοίνωσε ότι διενεργείται πειθαρχική έρευνα για το πώς τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών έδωσαν άδεια στον Ξηρό.
Ο νόμος ορίζει σήμερα ότι ακόμη και οι πολυϊσοβίτες μπορούν να πάρουν άδειες εάν έχουν εκτίσει πραγματικά 8 χρόνια από την ποινή τους, εάν έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά μέσα στις φυλακές κατά τον χρόνο της κράτησής τους, και βέβαια εάν το συμβούλιο των φυλακών κρίνει ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων κατά την διάρκεια της άδειάς, ενώ θα πρέπει να δηλώνει τη διαμονή του.
Η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην αστυνομία, στελέχη της οποίας διαφωνούν με τη χορήγηση αδειών σε τρομοκράτες, με τον γ.γ. της ΠΟΑΣΥ να δηλώνει ότι "η ΕΛ.ΑΣ. έχει να αντιμετωπίσει έναν πονοκέφαλο και μάλιστα άμεσα πριν αυτό εξελιχθεί σε θανατηφόρο επεισόδιο" και να προσθέτει: "Δυστυχώς αν μέχρι χθες κινδυνεύαμε μια φορά, από σήμερα οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι, τόσο για μας τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες".
Η εγκληματική δράση του Χριστόδουλου Ξηρού
Ο 56χρονος σήμερα Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους βασικούς εκτελεστές της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, με την κωδική ονομασία "Μανώλης", και έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.
Από τα βασικα στελεχη στον επιχειρησιακο βραχιονα της 17Νοέμβρη ο Χριστόδουλος Ξηρός, στρατολογήθηκε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα το 1983 και συνελήφθη στις 17 Ιουλίου του 2002, έξω απο το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, την ώρα που έφευγε από επίσκεψη στον αδελφό του Σάββα Ξηρό, τον οποίο στρατολόγησε ο ίδιος στην τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός έδωσε στις αρχές με την απολογία του τα περισσότερα στοιχεία για την πιο δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στη χώρα μας, για την οποια υπαρχουν ακομη έξι "ορφανά" αποτυπωματα στις δύο γιάφκες και το σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς, ενώ δεν βρέθηκε ποτέ το 45αρι, το πιστόλι – ταυτότητα της οργάνωσης. Στο εφετείο, όμως, στη δίκη του σε δεύτερο βαθμό το 2005, είχε αρνηθεί τα πάντα.
Εκτός από τις δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών, στην εγκληματική του δράση περιλαμβάνονται ακόμη επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες και σε σωρεία ληστειών αλλά και σε επιχειρήσεις κλοπής οπλισμού.
Ειδικότερα, ο Χριστόδουλος Ξηρός συμμετείχε στις περισσότερες δολοφονικές επιθέσεις της 17Ν, όπως σε αυτές εναντίον του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του τον Δεκέμβριο του 1985, του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου τον Απρίλιο του 1986, του στρατιωτικού ακόλουθου Ουίλιαμ Νορντιν τον Ιούνιο του 1988 και του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ τον Μάρτιο του 1991.
Συμμετείχε ακόμη στην επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1991, όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, και στις απόπειρες δολοφονίας κατά του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά τον Ιούλιο του 1992, όπου σκοτώθηκε ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν που περνούσε τυχαία απο το σημείο, και κατά του Αμερικανού αρχισμηνία Τσαντ τον Απρίλιο του 1984.
Επίσης, έλαβε μέρος στην επίθεση με ρουκέτες κατά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ το 1991, στην εισβολή στο Α.Τ. Βύρωνα το 1988, στην κλοπή του πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου το 1989, στην κλοπή από το Πολεμικό Μουσείο το 1990 και στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια το 1991.