Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και την ελληνική προεδρία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη συνολικά έστειλαν σήμερα με κοινές τους δηλώσεις από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και την ελληνική προεδρία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη συνολικά έστειλαν σήμερα με κοινές τους δηλώσεις από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, μετά από πολύ μεγάλες θυσίες, αφήνουν πίσω τους την κρίση. Επικαλέστηκε, μάλιστα, προς τούτο και τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές, με τη μεγάλη πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Ασφαλώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, είπε ο κ. Σαμαράς, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και φιλοδοξεί να φέρει σε πέρας μια πολύ πετυχημένη προεδρία, μέσα από την οποία θα επιτευχθεί "η πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση".
Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τις αρχές και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία, κάνοντας αναφορά στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων που αφορούν στο μέλλον Ευρώπης, την οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη θωράκιση της συνοχής της 'Ενωσης, κυρίως της κοινωνικής, και την κατοχύρωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής.
Aναφέρθηκε ακόμη στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δομικά ελλείμματα που ανέδειξε η κρίση, αλλά και στη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη, καλύτερη και πιο συνεκτική Ευρώπη, καθώς και περισσότερη ασφάλεια, ευκαιρίες και ευημερία για Ευρωπαίους πολίτες και τους λαούς.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "ξεχωριστή" για την Ελλάδα και τους Έλληνες, σημειώνοντας ότι η χώρα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας άλλος λαός μέχρι σήμερα σε τόσο λίο χρόνο και αυτό το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της Ευρώπης προκειμένου -όπως είπε- να δώσουμε δικαίωμα στα νέα παιδιά στο μέλλον, την ελπίδα και τη γνώση ότι η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να λύνει προβλήματα και να εξυπηρετεί ανώτερους ηθικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για την παρουσία του στην Αθήνα και τη συνεργασία του και εξέφρασε την ελπίδα ο καλός καιρός και ο ήλιος που συνόδευσαν την υποδοχή του στη χώρα μας να αποτελέσουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό να είναι αυτή η ελπίδα και το μέλλον για μια καλύτερη Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για στροφή στην ευρωπαϊκή οικονομία και έστειλε το θετικό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα βγει εφέτος από την ύφεση και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρέοδρος της Κομισιόν ευχήθηκε καλή χρονιά, σημειώνοντας ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες και ειδικά σε οικονομικούς όρους. Όπως είπε, η ευρωπαϊκή οικονομία απέδειξε την ανθεκτικότητά της. Η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας, βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι το 2014 θα βγει και η Ελλάδα, πετυχαίνοντας και πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις προβλέψεις. Αυτό -τόνισε ο κ. Μπαρόζο- αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της ΕΕ και προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στην Ελλάδα και τις προσπάθειες των Ελλήνων, ζήτησε όμως οι προσπάθειες να συνεχιστούν.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα προγράμματα λειτουργούν και αποδίδουν, όταν εφαρμόζονται σωστά και με αποφασιστικότητα και ανέφερε πως στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες που είχαν πρόβλημα να σταθούν στα πόδια τους μόνες τους.
Αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Κύπρο όπου είπε ότι καταγράφονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια, χαρακτήρισε αξιοσημείωτες τις προσπάθειες που έχουν κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ειδικά τους τελευταίους 18 μήνες. Υπογράμμισε πως θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθούν αυτές οι προσπάθειες και να κατασπαταληθούν έτσι όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο την έξοδο από τα προγράμματα.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες και θυσίες και ότι τα θετικά που εμείς βλέπουμε δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά από τους πολίτες, ξέρουμε τις δυσκολίες και τις θυσίες και αποτίουμε φόρο τιμής στους Έλληνες, τους οποίους προτρέπουμε να μην εγκαταλείψουν, τόνισε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό: "Οι θυσίες σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον".
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος αλλα υπάρχουν ακόμη και αρκετά σύννεφα και προβλήματα, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και στη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρήσεις και προϊόντα.
Αναγνώρισε ότι υπάρχει στη χώρα μας υψηλή ανεργία και την ανάγκη αυτή να καταπολεμηθεί, όπως και την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έκανε ειδική μνεια στη βελτίωση που παρουσίαζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.
Κατά την ομιλία του, ο Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική προεδρία, χαρακτήρισε πολύ καλή την προετοιμασία της χώρα μας και υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να επιτύχει, τονίζοντας ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή μπορεί να στηρίζεται στη συνδρομή της Κομισιόν, η οποία -όπως είπε- ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός και τόνισε πως αυτή η προεδρία δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να δείξει ότι και η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ΕΕ.
Αυτή προεδρία μπορεί να δείξει ότι οι καιροί που έρχονται δεν θα ορίζονται από την κρίση, αλλά από τα διδάγματα που έχει εξαγάγει η Ελλάδα και όλοι μας από την κρίση, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.
Οι ευρωεκλογές δεν απειλούν τη σταθερότητα
Σε ερώτηση που έθεσε δημοσιογράφος, τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και προς τον κ. Μπαρόζο, για το αν υπάρχει ανησυχία ότι οι ευρωεκλογές του Μαϊου μπορεί να οδηγήσουν σε διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη, και ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισαν πως η σταθερότητα δεν απειλείται.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει σταθερή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016.
Παράλληλα, έθεσε το δίλημμα των ευρωεκλογών, λέγοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν ή εάν δεν θέλουν την Ευρώπη, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απουσία τους από την πρεμιέρα της Προεδρίας, λέγοντας ότι υποδηλώνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και κάνοντας λόγο για "αντιευρωπαϊκές και αντιδυτικές ιδέες".
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει στις ευρωεκλογές ψήφος οργής, κάτι που όπως είπε έχει συμβεί στην Ελλάδα ήδη με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής και άλλων ακραίων κομμάτων. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα θέλουν να δείξουν την οργή τους για τις μεγάλες θυσίες και τα μέτρα λιτότητας, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τα παιδιά τους και τη χώρα που αγαπούν, για τους οποίους η λύση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο σχολίασε ότι οι ευρωεκλογές του 2014 διεξάγονται 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν -όπως ανέφερε- οι Ευρωπαίοι αλληλοσκοτώνονταν σε όλη την ήπειρο. Σήμερα -αντιπαρέβαλε- οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε μια ελεύθερη διαδικασία ψηφοφορίας.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια ευκαιρία για ένα ειλικρινές debate με θέμα την Ευρώπη, σημείωσε και κάλεσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις να οικοδομήσουν μια πραγματική ευρωπαϊκή ατζέντα στον δρόμο προς τις κάλπες.
Ο κ. Μπαρόζο έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά των δυνάμεων που πρεσβεύουν ρατσιστικές ιδέες, μην αποκλείοντας ότι αυτές οι δυνάμεις μπορεί να ενισχυθούν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν περιμένει να νικήσουν και πως αυτές που θα επικρατήσουν θα είναι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή και δεν απειλείται, επισήμανε.