Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των αποδοχών των ενστολων. Προς το παρόν, πάντως, στην κυβέρνηση περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των αποδοχών στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών, καθώς το δημοσιονομικό κόστος μόνο για τους ένστολους αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, πάντως, στην κυβέρνηση περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
Κληθείς το απόγευμα να τοποθετηθεί επί της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει μία δικαστική απόφαση η οποία δεν έχει δημοσιευτεί, σημείωσε όμως πως οι απόψεις του είναι γνωστές. "Θεωρώ δηλαδή -είπε- ότι οι μισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον και στην εργασία των ενστόλων, σε αυτό που αυτοί παρέχουν απέναντι στην ελληνική κοινωνία".
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε δηλώσει στον ρ/σ Βήμα FM ότι "η κυβέρνηση ασφαλώς και σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας", προσθέτοντας όμως πως "στο συγκεκριμένο ερώτημα για αυτή την απόφαση η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση".
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχολιασμός της απόφασης, ο προβληματισμός εντείνεται ακόμη περισσότερο στο οικονομικό επιτελείο με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί ανάλογη απόφαση για τους δικαστικούς, όπως επίσης για ειδικά επιδόματα των πανεπιστημιακών που χαρακτηρίστηκαν αφορολόγητα, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των δημοσιονομικών επιπτώσεων.
Από την πλευρά τους, οι ένστολοι μιλούν για δικαίωση και καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση.
"Το ΣτΕ μας δικαίωσε, το ευχαριστούμε για τη γενναιότητά του και την ευθυδικία του. Η αλήθεια πιστεύουμε στο τέλος θα επικρατήσει, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή" δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, αντιστράτηγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος.
"Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί απόλυτα τη δικαστική απόφαση και να προβεί άμεσα τόσο στην επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων αποδοχών μας, όσο και στην αποκατάσταση των αδικιών" δηλώνει ο γ.γ. της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Κατσιαμάκας.
Με βάση τον επίμαχο νόμο, οι περικοπές είναι:
Στους βασικούς μισθούς των ενστόλων από 8 έως 464 ευρώ
Στο επίδομα εξομάλυνσης από 11 έως 26 ευρώ
Στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 15 έως 88 ευρώ
Στο επίδομα θέσης (ευθύνης) από 3 έως 178 ευρώ
Στα έξοδα παράστασης από 26 έως 88 ευρώ
Στο επίδομα ευθύνης διοίκησης από 3 έως 24 ευρώ
Στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων 16 ευρώ και έως 22 ευρώ για τη ΕΛΑΣ
Στο Επίδομα ειδικών συνθηκών 7 ευρώ.
Με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ανατρέπεται συνολικά η ισχύς του νέου μισθολογίου, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2013, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012. Έτσι, προς ακύρωση βαίνει και η Απόφαση για την παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από 1/1/2013, η οποία προέβλεπε:
– Εφάπαξ "ψαλίδισμα" για αναδρομικά έως 100 ευρώ και
– Κλιμάκωση των κρατήσεων έως 12 μηνιαίες δόσεις (έως 31/12/2013) για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.