Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπέρταση, έναν ύπουλο εχθρό του οργανισμού που ευθύνεται για οκτώ εκατομμύρια θανάτους ετησίως, κρούουν οι επιστήμονες.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπέρταση, έναν ύπουλο εχθρό του οργανισμού, κρούουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική εκδήλωση στο Megaron Plus, 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που οφείλονται στην υπέρταση.
Οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν στον θάνατο τους υπερτασικούς είναι το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Αναφερόμενος στην υπέρταση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρύσανθος Ζαμπούλης, έκανε λόγο για έναν "σιωπηλό δολοφόνο", μία επίμονη, κρυφή απειλή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.
"Παρότι ειναι πολύ μεγάλη η συχνότητά της, είναι 25% περίπου του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση, δεν δίνει συμπτώματα. Το 70% των υπερτασικών είναι τελείως ασυμπτωματικοί, ενώ μόνο το 30% αναφέρει μερικά συμπτώματα συνήθη, όπως η κεφαλαλγία, το βάρος πίσω στον αυχένα και το αίσθημα ζάλης" σημείωσε ο κ. Ζαμπούλης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, μάλιστα, επισήμανε ότι όσο γερνάει ο πληθυσμός, τα ποσοστά αυξάνονται. "Μετά τα 40, ένας στους τέσσερις έχει υπέρταση. Το ποσοστό αυτό αυξάνει στα 50, τα 60 και στα 65 και μετά το ποσοστό αυτό φθάνει το 60%" επισήμανε ο κ. Ζαμπούλης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της αλλαγής της διατροφής, με την ενίσχυσή της με πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα και περιορισμό του αλατιού, την ανάγκη της βελτίωσης του τρόπου ζωής και της καθημερινής άσκηση, σε όσους πάσχουν από υπέρταση. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 1 στους 10 υπερτασικούς καταφέρνει να ρυθμίσει σωστά την πίεσή του.
Για μια ασθένεια που "χτυπά" όλα τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Κόκκινος. "Η υπέρταση -σημείωσε- προσβάλλει όλα σχεδόν τα όργανα του οργανισμού μας. Από τον εγκέφαλο, τα μάτια, καρωτίδες και άλλα περιφερικά αγγεία, περιφερικές αρτηρίες, τις μεγάλες αρτηρίες, τα ανευρύσματα όπως λέμε, την ίδια την καρδιά, δημιουργεί στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια".
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Αχείμαστο, οι υπερτασικοί στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια.