Στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκονται πλέον τα σεισμικά δεδομένα, που συνέλεξε η νορβηγική εταιρία PGS από τις έρευνες στο δυτικό Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης.
Στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκονται πλέον τα σεισμικά δεδομένα, που συνέλεξε η νορβηγική εταιρία PGS από τις έρευνες στο δυτικό Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου τα συμπεράσματα είναι αισιόδοξα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι γεωλογικές δομές των περιοχών, που ερευνήθηκαν έχουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές περιοχών, που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες για παράδειγμα στην Ιταλία.
"Μετά τα αισιόδοξα μηνύματα που μας δίνουν οι έρευνες προχωρούμε πλέον με βάση το χρονοδιάγραμμα ώστε τους αμέσως επόμενους μήνες να προκηρύξουμε τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για 10 έως 15 θαλάσσιες περιοχές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
Η βάση δεδομένων που διαθέτει το υπουργείου Περιβάλλοντος θα μπορεί να πωληθεί από τον επόμενο μήνα σε πετρελαϊκές εταιρίες ώστε στη συνέχεια εκείνες να αποφασίσουν εάν θα πάρουν μέρος στον διεθνή γύρο παραχωρήσεων των 10 με 15 οικοπέδων, που θα κοπούν στα συγκεκριμένα σημεία που ερευνήθηκαν.
Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Και ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος, συνεχίζεται παράλληλα η προσπάθεια μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε από τη Ρωσία, καθώς το πληρώνουμε ακριβότερα κατά περίπου 20% σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ.
Στο επενδυτικό πεδίο υπάρχει το ενδιαφέρον της κορεατικής εταιρείας Samsung για χρήση του Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη και γι αυτό γίνονται ήδη συζητήσεις με την Cosco, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάτι οριστικό έως τώρα.