Να επανέλθουν σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής προσπαθούν μέρα με τη μέρα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που μετράει τις πληγές της από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα πράγματα, ωστόσο, για πολλούς εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα. Από σήμερα, οι κάτοικοι στο Ληξούρι δεν έχουν πόσιμο νερό από το δίκτυο ύδρευσης που έχει υποστεί ζημιές.
Να επανέλθουν σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής προσπαθούν μέρα με τη μέρα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που μετράει τις πληγές της από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα πράγματα, ωστόσο, για πολλούς εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα.
Από σήμερα, οι κάτοικοι στο Ληξούρι δεν έχουν πόσιμο νερό από το δίκτυο ύδρευσης που έχει υποστεί ζημιές. Αναλύσεις έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση και γι' αυτό η Περιφέρεια αποφάσισε να προμηθεύσει τους κατοίκους με εμφιαλωμένο, το οποίο διατίθετο από νωρίς σε σχολείο της περιοχής.
Το απόγευμα εκκενώθηκε το νοσοκομείο για να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για την ενίσχυση του κτιρίου, το οποίο έχει καταπονηθεί από τους συνεχείς μετασεισμούς.
Το νησί σείεται για πέμπτη ημέρα και μετά τα 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής, έχουν καταγραφεί 326 μετασεισμοί, με τους 25 να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Δέος προκαλεί το τεράστιο ρήγμα που σχηματίστηκε μετά τον μεγάλο σεισμό έξω από το χωριό Σουλλάροι, μήκους 100 μέτρων, πλάτους 10 και βάθους 5 μέτρων!
Όσο περνούν οι μέρες, οι επιστήμονες, αν και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην γυρίσουν στα σπίτια τους αν δεν ελεγχθούν, εκτιμούν ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός.
Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος επισημαίνει ότι "η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά". "Με άλλα λόγια δεν εκτιμάμε ότι σύντομα μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό" είπε και ερωτηθείς εάν αυτός της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός, είπε:
"Για την ώρα τα δεδομένα αυτό δείχνουν και συνεπώς αυτό πιστεύουμε κι εμείς. Όμως, αυτή η περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας και μακροπρόθεσμα πρέπει να τη βλέπουμε διαφορετικά. Δηλαδή, να μην βλέπουμε μόνο το σήμερα, να δούμε και το αύριο".
Ότι η σεισμική ακολουθία "εξελίσσεται ομαλά" δήλωσε και και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο δική του αντίληψη, αλλά "όλων των συναδέλφων οι οποίοι έχουν άμεσες παρατηρήσεις".
Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο ρήγμα της Άσσου, που είναι υποθαλάσσιο και βρίσκεται στον κόλπο του Μύρτου. Πάνω από την παραλία, μάλιστα, μία ολόκληρη πλαγιά έχει ανοίξει στη μέση και έχει σχηματιστεί μία τεράστια χαράδρα.