Η "χρυσή" τομή φαίνεται πως βρέθηκε στον "πόλεμο" του γάλακτος, με την κατάργηση του χαρακτηρισμού "φρέσκο" και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, με την ονομασία "γάλα ημέρας". Με την σολομώντεια αυτή λύση το υπ. Ανάπτυξης ελπίζει να περάσει τελικά η μεταρρύθμιση στην αγορά του γάλακτος που προτείνει ο ΟΟΣΑ και να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικές τριβές.
Η "χρυσή" τομή φαίνεται πως βρέθηκε στον "πόλεμο" του γάλακτος, με την κατάργηση του χαρακτηρισμού "φρέσκο" και τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, με την ονομασία "γάλα ημέρας". Με την σολομώντεια αυτή λύση το υπ. Ανάπτυξης ελπίζει να περάσει τελικά η μεταρρύθμιση στην αγορά του γάλακτος που προτείνει ο ΟΟΣΑ και να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικές τριβές. Η συγκεκριμένη λύση φαίνεται πως έχει πάρει το "πράσινο φως" και από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το "γάλα ημέρας" θα έχει συνολική διάρκεια ζωής 2-3 ημερών καθώς θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24ώρου ενώ θα είναι σαφώς διαχωρισμένο από το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών που διατίθετο μέχρι σήμερα ως "φρέσκο" στα σούπερ μάρκετ. Το γάλα θα μπορεί να πωλείται από τους τοπικούς παραγωγούς ή συνεταιρισμούς είτε απευθείας στους καταναλωτές μέσω αυτόματων μηχανημάτων πώλησης στα πρότυπα των ΑΤΜ γάλακτος της Λάρισας είτε μέσω των επίσημων δικτύων της περιοχής.
Υπέρ της συγκεκριμένης λύσης έχουν ήδη ταχθεί οι περιφερειάρχες Λάρισας, Ιωαννίνων και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε επιστολή του ο περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει λόγο για την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας λύσης που θα προστατεύει την ελληνική γαλακτοπαραγωγή επιτρέποντας στη χώρα να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο.
"Μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο καθένας που παράγει γάλα να έχει προσέγγιση απευθείας στην αγορά και να προωθήσει στην αγορά γάλα ποιότητας και να βγάζει το μεροκάματο" όπως είπε ο κ. Καχριμάνης.
Όμως η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξακολουθεί να εμφανίζεται αντίθετη με τις προωθούμενες λύσεις. "Ακόμη και αν αδιαφορούν για τις καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία, ας λάβουν τουλάχιστον υπόψιν τους ότι η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως τα περιθώρια κέρδους στην εμπορία γάλακτος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά παραδόξως αυτό δεν απασχολεί το δημόσιο διάλογο για τη μείωση των τιμών στο γάλα" δηλώνει ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος.
Το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει αλλαγές και στην κατηγορία του γάλακτος που οι καταναλωτές μέχρι σήμερα έβρισκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως "φρέσκο" γάλα με διάρκεια ζωής 5 ημερών. Ο όρος "φρέσκο" δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται πια καθώς αποτελούσε αποκλειστικά Ελληνική πατέντα που εξυπηρετούσε ουσιαστικά την προώθηση των πωλήσεων και το γάλα θα φέρει "σήμανση ημέρας" δηλαδή ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει γάλα 6, 7, 8, 9 ακόμη και 10 ημερών ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Έτσι η διάρκεια ζωής του γάλακτος θα ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού.
Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια ακόμη νέα κατηγορία καθώς μέχρι σήμερα στην κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες δεν υπήρχε κανένα προϊόν στερώντας έτσι από τον καταναλωτή μια ακόμη επιλογή.
Η τρίτη κατηγορία θα είναι το γάλα υψηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής από 10 ημέρες και πάνω. Το Ελληνικό γάλα μάλιστα, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναμένεται να "θωρακιστεί" και με ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα που θα είναι το ελληνικό σήμα με το υπουργείο Ανάπτυξης να δρομολογεί την παρουσίασή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ελληνικό σήμα, που θα είναι μια παραλλαγή της Ελληνικής σημαίας, θα μπορεί να τοποθετείται προαιρετικά πάνω στις συσκευασίες δίνοντας την δυνατότητα στους καταναλωτές να το διακρίνουν από το γάλα ξένης προέλευσης.