Ανήσυχοι παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν έναν πιο ισχυρό σεισμό, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, προτρέπουν τους πολίτες τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές να μην επιστρέψουν προτού αποφανθούν οι μηχανικοί.
Ανήσυχοι παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν έναν πιο ισχυρό σεισμό, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, προτρέπουν τους πολίτες τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές να μην επιστρέψουν προτού αποφανθούν οι μηχανικοί.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA για το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν "ανεξάρτητο σεισμό", ο οποίος -όπως είπε- προήλθε από το ίδιο ρήγμα που έδωσε και τον πρώτο, το οποίο όμως -όπως επισήμανε- είναι πολύ μεγάλο καθώς έχει μήκος 50 χλμ και βάθος 30 χλμ.
"Οι δύο σεισμοί δεν χωρούν μέσα στον ορισμό 'κύριος σεισμός' και 'μετασεισμός'. Είναι τμήματα γνωστού ρήγματος, που 'έσπασε' δύο κομμάτια. Ο ένας έγινε στο κέντρο του ρήγματος και ο δεύτερος έχει εστία που εντοπίζεται βορειότερα" είπε.
Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν και παρακολουθούν πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο έχει δώσει μέγιστο σεισμό 7 Ρίχτερ. Όπως είπε, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει ανάλογου τέτοιου μεγέθους σεισμός, γιατί οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη βραχυπρόθεσμη, πρόσθεσε όμως πως μεσομακροπρόθεσμα, σε βάθος δεκαετίας, υπάρχει υψηλή πιθανότητα να σημειωθεί ένας τέτοιος μεγαλύτερος σεισμός.
Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος υπογράμμισε την ανάγκη η ελληνική πολιτεία να πάρει μέτρα για να προστατευθεί ο κόσμος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ συμβουλεύοντας τους κατοίκους της Κεφαλονιάς τόνισε ότι αν η οικοδομή όπου ζουν είναι γερή, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά εκεί που οι μηχανικοί πουν ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν. "Σε σπίτια που έχουν καταπονηθεί είναι δυνατόν ακόμη κι ένας μετασεισμός να προκαλέσει βλάβες" επισήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας επίσης στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο νέος σεισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μετασεισμός. "Η διαδικασία κατά μήκος του ρήγματος δεν εμπεριέχει τον όρο 'σεισμός' ή 'μετασεισμός', αλλά προωθείται η δραστηριότητα του ρήγματος κατά μήκος μιας διεύθυνσης, βόρειας εν προκειμένω" ανέφερε, ενώ τόνισε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκύψει μεσομακροπρόθεσμα. "Σιγά σιγά περιμένουμε να εκτονωθεί, αλλά δεν ξέρουμε τον χρόνο" σημείωσε.
Όπως είπε ο καθηγητής Γεωλογίας, ο νέος σεισμός είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πρώτο "και ως προς τη γεωμετρία του ρήγματος και ως προς την κινηματική του ρήγματος". Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε ειδικότερα στην υψηλότατη επιτάχυνση που δημιούργησε ο νέος σεισμός στα κτίσματα και διέσπειρε σε όλο τον χώρο, προκαλώντας πτώσεις αντικειμένων μέσα στα κτίρια και ζημιές ακόμη και σε κτίρια που δεν είχαν υποστεί βλάβες από τις προηγούμενες δονήσεις.
Ο καθηγητής Γεωλογίας μίλησε για έναν "γιγάντιο αγώνα" στον οποίο επιδίδονται επιστήμονες και αρχές "προκειμένου οι κάτοικοι να στεγαστούν από το πρώτο βράδυ και να μην μείνουν ούτε μία ώρα έξω γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες" και συμβούλευσε κι εκείνος τους κατοίκους του νησιού -που όπως είπε έχουν υποστεί ψυχολογική καταπόνηση- να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν αυτά δεν ελεγχθούν από τους ειδικούς.