Ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προσθετική ιατρική, παρουσίασαν επιστήμονες. Πρόκειται για ένα βιονικό χέρι που επιτρέπει για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του άκρου του, να ξανανιώσει την αίσθηση της αφής.
Ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προσθετική ιατρική, παρουσίασαν επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα βιονικό χέρι που φέρει ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι επικοινωνούν με ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με νεύρα, τα οποία με τη σειρά τους στέλνουν τα κατάλληλα σήματα στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει υποστεί ακρωτηριασμό αισθάνεται και αναγνωρίζει πράγματα που είναι αδύνατο να καταλάβει ένα προσθετικό μέλος.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, που γίνονται στην Ιταλία, οι επιστήμονες κάνουν πειράματα στον 36χρονο Ντένις Άμπο Σόρενσεν εδώ και έναν μήνα για να δουν πόσο καλά λειτουργεί το βιονικό χέρι και πόσα μπορεί ο ίδιος να αισθανθεί.
Ο Ντένις Άμπο Σόρενσεν, από τη Δανία, υπέστη ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού πριν από περίπου μία δεκαετία, μία παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν επιχείρησε να ρίξει πυροτεχνήματα.
Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχαν κλείσει τα μάτια, δεν κατάφερε απλά να πιάσει αντικείμενα, αλλά και να νοιώσει την υφή, το μέγεθος και το σχήμα τους.
"Μπορείς να νιώσεις αν κάτι είναι στρογγυλό, απαλό ή σκληρό. Η αίσθηση ήταν πρωτόγνωρη για 'μένα. Ξαφνικά κουνούσα το χέρι μου, μπορούσα να αισθανθώ τι ακριβώς κάνω αντί να κοιτάζω τι κάνω. Εκπληκτικό συναίσθημα γιατί είχα να το νιώσω αυτό 9 χρόνια" δήλωσε αμέσως μετά.
Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ρομποτικής, Σιλβέστρο Μισέρα, "το επόμενο βήμα είναι να δούμε εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα. Όχι απλώς με έναν ασθενή για 4 εβδομάδες, σε περιβάλλον εργαστηρίου, αλλά μακροπρόθεσμα, για μήνες ή χρόνια, στο οικιακό του περιβάλλον".