Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο προβλέπεται το κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου. Tι θα γίνει με τους 200 εργαζόμενους.
Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο προβλέπεται το κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου, "λουκέτα" που συζητιούνται από το 2009.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι 23 φορείς καταργούνται καθώς "δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους".
Μεταξύ των οργανισμών που καταργούνται είναι:
– Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ ΑΕ)
– Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ ΑΕ)
– Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)
– Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
– Οργανισμός Κωπαϊδας
– Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης "Ο Γέρος του Μοριά"
– Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).
Στους φορείς που καταργούνται εργάζονται συνολικά 200 άτομα, εκ των οποίων οι 150 σε ΝΠΙΔ και οι 50 σε ΝΠΔΔ, για τους οποίους το νομοσχέδιο προβλέπει:
Απόλυση όσων είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
Ένταξη σε διαθεσιμότητα και ακολούθως στο πρόγραμμα κινητικότητας για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών συνολικά συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με στόχο την "αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατό μικρότερο δημοσιονομικό κόστος".
"Το κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό" σημειώνει το υπουργείο.
Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η απλοποίηση ορισμένων διοικητικών διαδικασιών.
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που χαρακτηρίζει "προσχηματική" την επίκληση των προβλημάτων δομής και λειτουργίας του δημοσιου τομέα και καταγγέλλει -μεταξύ άλλων- την κυβέρνηση ότι έχει στόχο τη "νομιμοποίηση διαδικασιών που οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες υπαλλήλους" και τη "δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής με χιλιάδες υπό απόλυση εργαζόμενους".