Νέες μειώσεις στις τιμές χιλιάδων φαρμάκων -που θα φθάσουν μεσοσταθμικά το 4,7%- θα ισχύσουν από τις 10 Μαρτίου, με τη νέα λίστα τιμών φαρμάκων.
Νέες μειώσεις στις τιμές χιλιάδων φαρμάκων -που θα φθάσουν μεσοσταθμικά το 4,7%- θα ισχύσουν από τις 10 Μαρτίου, με τη νέα λίστα τιμών φαρμάκων.
Οι μειώσεις προέκυψαν από την ανακοστολόγηση που έγινε σε περίπου 9.000 σκευάσματα, με τις μεγαλύτερες να έχουν γίνει στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και ν' αγγίζουν το 9%.
Το νέο δελτίο τιμών αναμένεται -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- να επιφέρει μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ κατά 160 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος για την τσέπη των ασφαλισμένων υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια.
Ενδεικτικά:
Αντιθρομβωτικό φάρμακο εκτός πατέντας από 27,33 ευρώ πλέον θα κοστίζει 24,59 ευρώ
Φάρμακο κατά της χοληστερίνης από 20,66 ευρώ θα πωλείται 18,59 ευρώ
Αντιαλλεργικό από 9 ευρώ θα κοστίζει πλέον 5,78 ευρώ
Οι μειώσεις, πάντως, στα φάρμακα εντός πατέντας και μάλιστα σε κάποια που είναι από τα πλέον κινήσιμα είναι είτε μικρές ή μηδενικές.
Για παράδειγμα, η λιανική τιμή σε φάρμακο κάτα του διαβήτη εντός πατέντας παραμένει ίδια, ενώ σε άλλο που έχει χάσει την πατέντα του η τιμή του από 31,15 ευρώ πέφτει στα 20,31 ευρώ.
Επιφυλακτικός για το όφελος που θα προκύψει για τους ασφαλισμένους εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, ο οποίος επισημαίνει: "Είναι οι λιανικές τιμές, και όχι αυτές που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, συνεπώς ακόμη δεν ξέρουμε εάν η επιβάρυνση των ασθενών θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα".
Το νέο δελτίο τιμών έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, που απειλούν ν' αποσύρουν σκευάσματα από την αγορά, με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας να δηλώνει: "Το τελευταίο δελτίο τιμών έχει πολλά και σημαντικά λάθη και αυτό κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Έχουμε σκοπό άμεσα να συνεργαστούμε με την πολιτεία για να διορθώσουμε τα λάθη αυτά. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε το να κινηθούν νομικά εταιρείες απέναντι στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΦ, όπως επίσης και να αποσυρθούν σημαντικά φάρμακα από την Ελλάδα".
Το υπουργείο Υγείας απαντά ότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 δεν μπορεί να αποκλίνει από τα 2 δισεκατομμύρια, που είναι και η μνημονιακή μας δέσμευση. Όπως τονίζει η γενικός γραμματέας του υπουργείου Χριστίνα Παπανικολάου: "Είμαστε μια χώρα σε μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση που δικαιούμαστε και νομιμοποιούμαστε να ρυθμίζουμε την φαρμακευτική αγορά με έναν τρόπο πιο αυστηρό από ότι αλλες χώρες".
Παράλληλα, με την αναθεώρηση της θετικής λίστας, 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν πλήρωσαν το rebate, δηλαδή το ποσοστό επί των κερδών τους που έπρεπε να καταβάλουν στον Οργανισμό.