Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το μεγάλο "φαγοπότι" από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τις νάρκες και τον ρόλο του ήδη κατηγορουμένου Άλεξ Ρόντου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του δημοσιογράφου Κώστα Τζεβελέκου, που ήταν ο πρόεδρος της οργάνωσης και έχει προφυλακιστεί.
Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το μεγάλο "φαγοπότι" από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τις νάρκες και τον ρόλο του ήδη κατηγορουμένου Άλεξ Ρόντου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου που ενέκρινε τα κονδύλια ως διευθυντής τότε της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, αλλά και του δημοσιογράφου Κώστα Τζεβελέκου, που ήταν ο πρόεδρος της οργάνωσης και έχει προφυλακιστεί.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με τίτλο "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2000-2004 με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για την πραγματοποίηση 8 προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Για τα 4 από αυτά τα προγράμματα δεν έχει κατατεθεί κανένα παραστατικό, ενώ άγνωστο παραμένει πού κατέληξαν τα κονδύλια αυτά.
Ο Κώστας Τζεβελέκος, ο οποίος παραδόθηκε μετά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, φέρεται -σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα"- να απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά: "Αν βρείτε τα λεφτά, να μου γράψετε…".
Στην κατοχή του Κώστα Τζεβελέκου βρέθηκαν μια επταώροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους και μια υπερπολυτελής τουριστική κατοικία στην Ιαλυσσό της Ρόδου, αξίας άνω των 800.000 ευρώ, πανάκριβα αυτοκίνητα, ιδιωτική φρουρά, ακόμη και όπλα.
Ο "εγκέφαλος" της ΜΚΟ διέμενε τα τελευταία 9 χρόνια στη Ρόδο, μαζί με τη σύζυγό του η οποία ήταν μέλος του δ.σ. της Οργάνωσης και συνταξιούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην Αθηνα το ζεύγος Τζεβελέκου φέρεται σύμφωνα με τις αρχές να νοίκιαζε μεζονέτα με 5.000 ευρώ το μήνα.
Υπόθεση με πολιτικές διαστάσεις
Το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο Άλεξ Ρόντος ήταν την περίοδο εκείνη ο ισχυρός άνδρας δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως δήλωσε στο "Έθνος" ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο τρόπος που χρηματοδοτούνταν οι ΜΚΟ ήταν προβληματικός και ο ίδιος είχε εισηγηθεί να αλλάξει, αλλά τότε -όπως αναφέρει- δεν εισακούστηκε.
Από την πλευρά του, με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι επί των ημερών του άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για το έλεγχο και την καταγραφή των ΜΚΟ, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, ούτε στον πρώην συνεργάτη του Άλεξ Ρόντο.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τον Δεκέμβριο του 2003 ο "Ριζοσπάστης" είχε αποκαλύψει τη δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ και οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλάκος είχαν θέσει ερώτημα προς τον Γ. Παπανδρέου στην επιτροπή της Βουλής, στις 16/12/2003.
Με βάση τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχε υπερασπιστεί τη ΜΚΟ του Τζεβελέκου, λέγοντας: "Είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Απονακροθέτησης του ΟΗΕ, με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Απ' ό,τι ξέρω, αυτός ο οργανισμός έχει μια σημαντική δραστηριότητα".
Ο τότε ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ακόμη για την εν λόγω ΜΚΟ:
"Εχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ. Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ' ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα".
Μιλώντας χθες στο MEGA και στην εκπομπή "Ανατροπή", η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε ότι ο Άλεξ Ρόντος "υπήρξε σκιώδες πρόσωπο, αναμεμειγμένο κυρίως στη δραστηριότητα των ΜΚΟ οι οποίες άνθισαν και μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000". "Είναι καταγγελθείς από εμάς στο ΚΚΕ και από εμένα προσωπικά" τόνισε η κ. Κανέλλη, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και στη σημερινή της τοποθέτηση στο κεντρικό δελτίο του MEGA.
Το ΜΕGΑ επικοινώνησε με τους δύο διπλωμάτες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο κ. Νίκος Μπαζας, πρέσβης σήμερα στο Σουδάν, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο και δεν έχει κληθεί ποτέ να μιλήσει για την υπόθεση, ενώ ο κ. Νίκος Τσαμαδός, πρέσβης σήμερα στο Τόκιο και τότε αναπληρωτής του κ. Ρόντου, ανέφερε πως δεν γνώριζε πως εμπλέκεται στο σκάνδαλο καθώς δεν ρωτήθηκε από τις αρχές για την υπόθεση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ερωτηθείς για την υπόθεση της ΜΚΟ έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν εννοεί τον Γιώργο Παπανδρέου.
Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης.