Ένα διαφορετικό, ελκυστικότερο και φυσικά πιο φιλικό προς τους πολίτες κέντρο της Αθήνας υπόσχεται ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Μάρτιν Κνούτ, που εμπνεύστηκε τη νέα εικόνα της πρωτεύουσας.
Ένα διαφορετικό, ελκυστικότερο και φυσικά πιο φιλικό προς τους πολίτες κέντρο της Αθήνας υπόσχεται ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Μάρτιν Κνούτ, που εμπνεύστηκε τη νέα εικόνα της πρωτεύουσας.
Ο Μ. Κνούτ, μίλησε στη δημοσιογράφο του MEGA, Βίκυ Κατεχάκη και τόνισε: "Η Πανεπιστημίου θα πεζοδρομηθεί αντί να είναι δρόμος κυκλοφορίας με ελκυστικούς δημόσιους χώρους αναψυχής, με πράσινες ζώνες, με κιόσκια και παρτέρια, όπου ο κόσμος θα απολαμβάνει τις στάσεις του".
Πάντως οι Αθηναίοι μπορούν να δουν πως θα είναι από το 2016 το κέντρο της πόλης τους εάν επισκεφθούν την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου στη Στοά Αρσακείου, όπου παρουσιάζονται οι 33 οριστικές μελέτες του έργου ανάπλασης.
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, υπογράμμισε πως είναι ένα αναπτυξιακό έργο που θα δώσει θέσεις εργασίας και πρόσθεσε: "Είναι ένα έργο που παράγει οικονομική ζωή, παράγει εμπορική ζωή, αναπτύσσει την κατοικία".
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η προτεραιότητα στους πεζούς, ενώ το ουσιαστικό κομμάτι της αλλαγής είναι η μετατροπή της Πανεπιστημίου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης προβλέπεται η επέκταση του τραμ, που θα κατεβαίνει από την Αμαλίας, θα μπαίνει στην Πανεπιστημίου και θα καταλήγει στην Πατησίων στο ύψος του Πεδίου του Άρεως. Στο κέντρο της πόλης θα φυτευθούν 800 δέντρα, ενώ έντονο θα είναι το υδάτινο στοιχείο.
Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου, που το κόστος του θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε τις μελέτες. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρ. Τσίτουρας τόνισε: "Το έργο προβλέπεται να ανατεθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, άρα να έχουμε κατασκευαστικές εργασίες εντός του έτους και να ολοκληρωθεί σε μια διετία περίπου, όπως έχουμε ανακοινώσει εξ αρχής".
Αλλαγές θα γίνουν και στις πλατείες Συντάγματος, Ομονοίας και Δικαιοσύνης (οδός Σανταρόζα).