Διώξεις για τέσσερα κακουργήματα ασκήθηκαν εναντίον των 15 συλληφθέντων για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, που εξάρθρωσαν οι αρμόδιες αρχές μετά από έρευνες μηνών. Η οργάνωση είχε διακινήσει στην αγορά 4,5 εκατ. λαθραίο πετρέλαιο μέσα σε 2 χρόνια!
Διώξεις για τέσσερα κακουργήματα ασκήθηκαν εναντίον των 15 συλληφθέντων για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, που εξάρθρωσαν οι αρμόδιες αρχές μετά από έρευνες μηνών. Η οργάνωση είχε διακινήσει στην αγορά 4,5 εκατ. λαθραίο πετρέλαιο μέσα σε 2 χρόνια!
Οι διώξεις αφορούν σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπόριο καυσίμων, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν από τον ανακριτή Πειραιά προθεσμία, και θα απολογηθούν κατά ομάδες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Έως τότε θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κάποια μέλη του κυκλώματος φέρονται να έχουν ήδη ομολογήσει.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός, αλλά και δυο κρατικοί υπάλληλοι, ενώ αναζητούνται ακόμη εννέα άτομα.
O πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και 2 κρατικοί υπάλληλοι στους συλληφθέντες
Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός -ο οποίος σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι είναι αθώος και ότι θα τον δικάσει η δικαιοσύνη και όχι τα μέσα- είχε σύμφωνα με τις αρχές αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, μαζί με έναν υπάλληλο και έναν συνεργάτη της εταιρείας του.
Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ΕΤΕΚΑ αναφέρει ότι ο Γιώργος Σπανός αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες τυγχάνουν ΕΩΛΕΣ και ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ, ούτε καν τον αγγίζουν, ούτε βέβαια και την εταιρεία της οποίας προΐσταται, για αυτό το λόγο ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ και ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ στην αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας".
Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και δύο κρατικοί υπάλληλοι:
Ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Μανώλης Χατζόπουλος, ο οποίος ήταν επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και σε λίγους μήνες θα έβγαινε στη σύνταξη και
Ένας υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά.
Η δράση του κυκλώματος
Όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες από τον κοριό της ΕΥΠ, οι δύο κρατικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις συνομιλίες που είχαν με τους συνεργούς τους.
Ειδικότερα, αποκαλούσαν "πολυκατοικιες" τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ όταν ήθελαν να ειδοποιήσουν για τους επικείμενους ελέγχους έλεγαν "σήμερα βγαίνει η μετεωρολογία" ή "θα έχει μεγάλο κύμα αύριο". Η φράση-κωδικός για να καθοριστεί συνάντηση μεταξύ των ηγετικών μελών ήταν "πάμε για ουζερί στο Πέραμα".
Σε ό,τι αφορά τη δράση τους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα μέλη του κυκλώματος "βάφτιζαν" το ναυτιλιακό πετρέλαιο -που είναι πιο φτηνό- σε πετρέλαιο κίνησης -που είναι πιο ακριβό- και το διέθεταν στην αγορά.
Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα βυτιοφόρα έφευγαν κανονικά με ναυτιλιακό πετρέλαιο στις δεξαμενές τους για το λιμάνι, όπου θα έπρεπε να ζυγιστεί και μετά να διανεμηθεί στα πλοία.
Η απάτη γινόταν στα σημεία ελλιμενισμού, σε συνεργασία με κάποια άλλα μέλη του κυκλώματος, με αποτέλεσμα μια ποσότητα περίπου 10%-15% από το ναυτιλιακό πετρέλαιο να παραμένει στα βυτιοφόρα και να επιστρέφει στα πρατήρια, για να διανεμηθεί πλέον στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης.
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οδηγοί κρατούσαν και παραπάνω από το καθορισμένο, μέσω πλασματικών μετρήσεων κατά τη ζύγιση του βυτιοφόρου, για να το διαθέσουν μετά οι ίδιοι όπως ήθελαν. Για την άμεση συνέργια στις πλασματικές μετρήσεις, ο χειριστής της γεφυροπλάστιγγας λάμβανε "αμοιβή" 150 ευρώ για κάθε 1.200 λίτρα.
Την τελευταία διετία, το κύκλωμα είχε διαθέσει παράνομα περίπου 4.500.000 λίτρα πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι να ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν από την Ασφάλεια 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, 5 βυτιοφόρα και 18.400 ευρώ.