Παρών στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Αίγλη του Ζαππείου και όντας καλεσμένος από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Παρών στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Αίγλη του Ζαππείου και όντας καλεσμένος από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ουδείς προσέφερε κούρεμα χρέους το 2010 ενώ τάχθηκε υπέρ των μεγάλων αλλαγών ώστε η χώρα να μην ξαναχρειαστεί νέο μνημόνιο.
"Είμαι περήφανος γιατί έδωσα μια σκληρή μάχη. Ούτε στεναχωριέμαι όταν χάνω μια μάχη. Ο αγώνας για την δημοκρατία δεν έχει ποτέ τελευταία μάχη. Είναι διαρκής, είναι στάση ζωής. Αυτό ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι αναρωτιούνται αν έφυγα ή αν θα επανέλθω. Είμαι πάντα εδώ", τόνισε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Μη κυβερνητικών Οργανώσεων και τον χορό εκατομμυρίων που είχε στηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλεξ Ρόντο υποστήριξε ότι επί των ημερών του άρχισε η έρευνα για την ΜΚΟ του Τζεβελέκου, ενώ απάντησε και στις αιτιάσεις του Άλεξ Ρόντου οτι δεν υπήρχε βούληση για να αλλάξει το καθεστώς στην χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσπάθησε να βάλει κανόνες στη λειτουργία των οργανώσεων αυτών.
"Εγώ αποφάσισα να φτιάξω ένα πλαίσιο. Μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων με κάποιες προδιαγραφές. Έλεγχο για το ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις. Ραπόρτο – έκθεση κάθε χρόνο για τις δραστηρίοτητές τους το οποίο πήγαινε στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Επιτροπή Διαφάνεις δεν θυμάμαι ποια, για να γίνει έλεγχος επί των δραστηριοτήτων αυτών των οργανώσεων. Χρειαζόταν πιθανότατα πιο ισχυρό πλαίσιο; Πιθανώς. Αλλά αυτό το οποίο τουλάχιστον χρειάζεται να αξιολογηθεί είναι όχι αν υπάρχει μια περίπτωση ΜΚΟ αλλά τι προσπάθεια έγινε για να εξυγιανθεί ένα σύστημα που ήταν πριν από αυτό ουσιαστικά κατά το δοκούν κατά την προσωπική απόφαση του εκάστοτε διπλωμάτη ή ακόμα και του υπουργού για το που θα πάνε κάποια χρήματα για τις ΜΚΟ", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Πάντως όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το οποίο είχαν συντάξει το 2011 οι κύριοι Τραγάκης και Τσούρας οι ΜΚΟ δρούσαν χωρίς έλεγχο, κανείς δεν γνώριζε πόσες ήταν και τα ποσά που είχαν δαπανηθεί ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Ρόντος σε δήλωση του στην εφημερίδα "Έθνος" είχε αναφέρει πως το καθεστώς των ΜΚΟ ήταν προβληματικό και είχε εισηγηθεί να αλλάξει αλλά τότε δεν εισακούστηκε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα καθορίζει τον συστηματικό έλεγχο των οικονομικών των ΜΚΟ ζητώντας την συνδρομή του Ιωάννη Τέντε, συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Eντύπωση προκαλεί η επιμονή του κ. Παπανδρέου στο θέμα του δημοψηφίσματος, με την φράση ότι έχει μετανοιώσει που δεν το έκανε, παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να είναι ένα δημοψήφισμα για το αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από την Ευρώπη.