Μια μέρα μετά το μακελειό με τους 100 νεκρούς στο Κίεβο, ο φιλορώσος πρόεδρος και η αντιπολίτευση υπέγραψαν συμφωνία για ανακωχή, με πολιτική λύση, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο. Σταμάτησαν τα επεισόδια, αλλά παραμένουν στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές.
Παρουσία τριών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και απεσταλμένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν την Παρασκευή το απόγευμα -μια μέρα μετά το μακελειό με τους 100 νεκρούς στο Κίεβο- συμφωνία για πολιτική διέξοδο στην κρίση.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εξουσίες του προέδρου περιορίζονται, ότι θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε 12 μέρες και ότι χορηγείται άνευ όρων αμνηστία σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για να αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός Ιουλία Τιμοσένκο. Οι προεδρικές εκλογές, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνουν συντομα -όπως ήθελε η αντιπολίτευση- και μάλλον μετατίθενται για τα τέλη του έτους.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει:
– Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004 μέσα σε 48 ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας, με έγκριση νόμου που θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε (σ.σ. το Κοινοβούλιο υπερψήφισε ήδη τον όρο αυτόν)
– Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004
– Τροποποίηση του Συντάγματος, που θα προβλέπει εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014
– Διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, στη βάση νέων εκλογικών νόμων, μόλις ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014
– Διεξαγωγή ερευνών για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης
– Δέσμευση για χορήγησης αμνηστίας, μη επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αποφυγή χρήσης βίας και περιορισμό του ρόλου των δυνάμεων ασφαλείας στην προστασία των δημόσιων κτιρίων. Επίσης, οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Τα νέα υποδέχτηκαν μάλλον… μουδιασμένοι οι διαδηλωτές, που παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η οργάνωση της ακροδεξιάς που πρωτοστάτησε στις συγκρούσεις.
Νωρίτερα, στο ουκρανικό Κοινοβούλιο είχε ξεσπάσει άγριος καβγάς, με βουλευτές να έρχονται στα χέρια, να ορμούν στο προεδρείο και να ανταλλάσσουν ακόμη και γροθιές. Η κατάσταση λίγο έλειψε να βγει τελείως εκτός ελέγχου, όταν οπλισμένοι αστυνομικοί επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα, αλλά στελέχη της αντιπολίτευσης τούς έκλεισαν τον δρόμο. Οι αστυνομικοί υποχώρησαν, αλλά έξω από το κτίριο ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι αρχές έκαναν λόγο για απόπειρα των διαδηλωτών να πλησιάσουν στο μέγαρο.
Το χθεσινό μακελειό στο Κίεβο έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο. Για 100 νεκρούς μέσα σε μία μέρα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κάνουν λόγο πηγές της αντιπολίτευσης, ενώ ο απολογισμός που έδωσε το υπουργείο Υγείας είναι 77 νεκροί και 580 τραυματίες τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Σύμβολο των διαδηλωτών έχει αναδειχθεί μια νεαρή νοσοκόμα, η Ολέσια Ζουκόβσκαγια, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή καθώς βοηθούσε τραυματίες. Με το ένα της χέρι να κρατά σφιχτά την πληγή της και με το άλλο το κινητό της τηλέφωνο, η νεαρή κοπέλα έγραψε στο Twitter "πεθαίνω". Πέντε ώρες μετά το μήνυμα αυτό πολλοί ξένοι ανταποκριτές έγραφαν ότι η νεαρή νοσοκόμα έχασε τη μάχη. Ωστόσο, ένα νέο tweet ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κοπέλα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή: "Είμαι ζωντανή".
Το πρωί ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος έκανε λόγο για εμφύλια σύγκρουση και δήλωσε ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού.
Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτησαν Ευρωπαίοι, Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ζητώντας την τήρησή της, ενώ για πρόοδο αλλά και για ερωτήματα της Μόσχας σχετικά με τη συμφωνία που συνήφθη στην Ουκρανία έκανε λόγο ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αποκάλυψε απόψε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να καταφύγει στη βία στην περίπτωση που η αντιπολίτευση απέρριπτε τη συμφωνία εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία.
"Είχαμε στοιχεία ότι στην περίπτωση μιας κατάρρευσης των συνομιλιών, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών" εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του στη Βαρσοβία.
"Επιπλέον, στην περίπτωση της αποτυχίας για την οποία θα επέρριπτε την ευθύνη στην αντιπολίτευση θα ήταν πολιτικά ευκολότερο να καταφύγει στη βία. Και για αυτό ακριβώς το λόγο η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη" διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Ο Σικόρσκι αναφερόταν σε ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκε άθελά του και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.