Συμφωνία για πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας υπέγραψαν το απόγευμα ο Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση. Νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα συγκροτηθεί κυβερνηση εθνικής ενότητας, ενώ υποσχέθηκε επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου.
Συμφωνία για πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας υπέγραψαν το απόγευμα ο Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ υποσχέθηκε επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου.
Ένα από τα βασικά σημεία τριβής είναι το χρονοδιάγραμμα, καθώς η αντιπολίτευση θέλει να γίνουν προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα και η κυβέρνηση το Δεκέμβριο.
Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσουν στη συμβιβαστική λύση οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν στο κέντρο του Κιέβου.
Την πρωτοβουλία για πρόωρες εκλογές και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, έπειτα από ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, αλλά και τους απεσταλμένους της Ευρώπης και της Ρωσίας, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα.
Ωστόσο, όλα κρέμονταν από μία κλωστή, καθώς οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας και είναι άγνωστο εάν θα αποδεχθούν τελικά το πλαίσιο συμφωνίας, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές.
Το Skynews μετέδωσε νωρίτερα οτι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο σημείο όπου συσκέπτονται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε με μήνυμα του στο twitter τα εξής: "Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους".
Άγριος καβγάς στη Βουλή, πυροβολισμοί απ' έξω
Η "ανακωχή" παραμένει εύθραυστη, καθώς υπάρχουν δεκάδες νεκροί, παραμένουν οι ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από την πλατεία, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για μετακινήσεις στρατευμάτων στα δυτικά της χώρας.
Συμπλοκές μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική Βουλή, στη συζήτηση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις εξουσίες του προέδρου. Η κατάσταση κινδύνευσε να τεθεί εκτός ελέγχου όταν οπλισμένοι αστυνομικοί επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή και στελέχη της αντιπολίτευσης τους έκλεισαν τον δρόμο. Οι αστυνομικοί υποχώρησαν και τα επεισόδια κάποια στιγμή σταμάτησαν, ωστόσο έξω από το κοινοβούλιο ακούστηκαν πυροβολισμοί.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του κοινοβουλίου.
Από την μεριά της, η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα.
Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.
Λίγο πριν, η προεδρική υπηρεσία Τύπου είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας μετά από τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαίκής Ένωσης. Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι αλλά δεν γίνονταν γνωστές λεπτομέρειες.
Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν "πολύ δύσκολες".
Συνεχείς διαβουλεύσεις στη διάρκεια της νύχτας
Για να επιτευχθεί ο διαφαινόμενος συμβιβασμός είχαν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του Ρώσου προέδρου, Πούτιν που έστειλε τον ειδικό του απεσταλμένο, τόσο με την Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον Ντέιβιντ Κάμερον ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε και με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Σε μια κομβική εξέλιξη που ίσως επηρέασε τα πράγματα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Β. Γιανουκόβιτς ανακοινώνοντάς του ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της ηγεσίας της Ουκρανίας όπως έκανε νωρίτερα χωρίς να ακακοινώσει τη λίστα των προσώπων η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπροσθέτως, παραιτήθηκε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, κ. Ντουμάνσκι ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις δήλωσε αντίθετος στην παρέμβαση του στρατού στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του γενικού επιτελείου από τον Β. Γιανουκόβιτς.
Ο Αμερικανός πρέσβης πάντως δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πρέπει να μείνει στη θέση του για να οδηγήσει μέσα από μεταρρυθμίσεις τη χώρα του στη διάδοχη κατάσταση, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν προσανατολίζονται σε άμεση αποπομπή του Ουκρανού προέδρου από τη θέση του καθώς εκτός των άλλων, δεν φαίνεται να υπάρχει υποψήφιος από την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να συσπειρώσει τον λαό.
Αντιπολίτευση: Εκατό νεκροί μόνο χθες
Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στο Κιεβο έγιναν στη σκιά των πιο αιματηρών συγκρούσεων από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέσα σε μια μόνο ημέρα.
Αστυνομικοί έριξαν στο ψαχνό με καλάσνικοφ ενώ πυροβόλα όπλα χρησιμοποίησαν και στο στρατόπεδο των διαδηλωτών αλλά τα περισσότερα θύματα ήταν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Εικονολήπτης του CNN κατέγραψε την επίθεση που δέχθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές ακόμη και οι νοσοκόμοι που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες. Για εκατό νεκρούς μόνο χθες κάνουν λόγο πηγές της αντιπολίτευσης, ενώ ο απολογισμός που έδωσε το υπουργείο Υγείας είναι 77 νεκροί και 580 τραυματίες τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Στην διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές άφησαν ελεύθερους δεκάδες αστυνομικοί τους οποίους είχαν αιχμαλωτiσει στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε καθεδρικό ναό και στη συνέχεια ενώθηκαν με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους. Προηγήθηκε απόφαση της Βουλής, να μην προχωρήσει η αντιτρομοκρατική επίχειρηση σε όλη την χωρα που εξήγγειλει η κυβερνηση, μια κίνηση που είχε θεωρηθεί προάγγελος καταστολής με τη συμμετοχή δυνάμεων του στρατού.