Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη που έγινε απο τις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ, ότι ένας πρατηριούχος και βασικός κατηγορούμενος στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων πίεζε έναν ποδοσφαιριστή ομάδας του Λεκανοπεδίου να στήσει αγώνες.
Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη που έγινε απο τις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ, ότι ένας πρατηριούχος και βασικός κατηγορούμενος στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων πίεζε έναν ποδοσφαιριστή ομάδας του Λεκανοπεδίου να στήσει αγώνες.
"Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζομαι στην ομάδα του (μπίπ). Τον γνώρισα το περασμένο καλοκαίρι σε καφετέρια στο Νέο Φάληρο. Εγώ καθόμουν με την παρέα μου και αυτός με αναγνώρισε, με πλησίασε, μου συστήθηκε και μου πρότεινε να πάιξω ποδόσφαιρο σε μία αομάδα που είχε ο ίδιος σε γήπεδο 7 επί 7. Εγώ του είπα ότι θα το σκεφτώ και ανταλλάξαμε τηλέφωνα", κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής.
Όπως κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής, όταν γνωρίστηκε καλύτερα με τον επιχειρηματία, δανείστηκε από εκείνον 5.000 ευρώ. Ομως δεν μπορούσε να επιστρέψει τα χρήματα και τότε κατάλαβε ότι είχε πέσει στην παγίδα. Ο πρατηριούχος άρχισε να τον πιέζει ασφυκτικά για να στήσει αγώνες και για να μπορέσει να ξεφύγει, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής ισχυριζόταν κάθε φορά ότι κάτι πήγαινε στραβά. Το ίδιο έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου παραμονές ενός ακόμη αγώνα που είχε η ομάδα του στην Αθήνα στέλνοντας μήνυμα από το κινητό του στον πρατηριούχο.
"Άκυρο μας καταλάβανε έχει γίνει της πουτάνας (μπιπ!), προσπαθούμε να σε κρατήσουμε μακριά. Αύριο θα σου φέρω τα λεφτά", είπε. Όταν ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι ο ποδοσφαιριστής τον κορόιδευε τον απείλησε.
"Εγώ για να κερδίσω χρόνο, επειδή δεν είχα χρήματα να του τα επιστρέψω, του έλεγα ότι θα στήσω ένα αποτέλεσμα, αλλά την προηγούμενη του αγώνα του έστελνα ένα μήνυμα και του έλεγα άκυρο. Αυτό έγινε τρεις με τέσσερις φορές. Αυτός μετά εκνευρίστηκε και ζήτησε και συναντηθήκαμε και μου είπε πως αν δεν κάνω κάτι μέσω στοιχήματος για να πάρει τα χρήματα πίσω θα έχω κακά ξεμπερδέματα", ανέφερε.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα λαθρεμπορίας όχι μόνο διακινούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο ως πετρέλαιο κίνησης βγάζοντας τεράστια κέρδη, αλλά πολλά απο τα πρατήρια είχαν και πειραγμένες αντλίες. Κάθε φορά που μάθαιναν ότι θα γίνει έλεγχος, οι τεχνικοί επανέφεραν τις αντλίες στην κανονική τους λειτουργία. Αυτό έχει καταγραφεί σε συνομιλία επιχειρήματία, ιδιοκτήτη πρατηρίων με υπαλλήλους του.
Οι συνομιλίες που έχει καταγράψει ο "κοριός" της ΕΥΠ, δείχνουν ότι ο αρχισυνδικαλιστής του ΥΠΕΚΑ ενημέρωνε για επικείμενους ελέγχους τουλάχιστον έξι πρατηριούχους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές των νοτιοανατολικών προαστίων. Η επικοινωνία γινόταν με κινητά τηλέφωνα που είχαν ενεργοποιηθεί σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, και φυσικά η ειδοποίηση γινόταν πάντα με κωδικούς. Η λέξη μηχανικός σήμαινε ελεγκτής.
Όταν κάποιες φορές οι πρατηριούχοι του κυκλώματος δέχονταν ελέγχους για τους οποίους δεν είχαν ειδοποιηθεί τα πράγματα αγρίευαν και δεν δίσταζαν να τηλεφωνήσουν στον αρχισυνδικαλιστή του ΥΠΕΚΑ και να απειλουν. Όπως είχε γίνει στις 16 Ιανουαρίου.
Τους συγκεκριμένους ελέγχους έκαναν δυο υπάλληλοι του τέταρτου τελωνείου Πειραιά. Ο συνδικαλιστής τηλεφωνεί σε κάποιον άνθρωπό του στο τελωνείου και αμέσως μετά ενημερώνει τον πρατηριούχο.
Εν τω μεταξύ, μόλις έγινε γνωστή χθες στους συγκεντρωμένους η είδηση της προφυλάκισης του Γιώργου Σπανού και των υπολοίπων τριών κατηγουρουμένων για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας, οπαδοί του Ατρόμητου και εργαζόμενοι της ΕΤΕΚΑ, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Τους προπηλάκισαν και την ώρα που ήταν έτοιμοι να τους χτυπήσουν και να σπάσουν τις κάμερες, οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν και φυγάδευσαν δημοσιογράφους και τεχνικούς μέσα στο δικαστικό μέγαρο.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά επί μιάμιση ώρα, έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός, αναχώρησαν από τα δικαστήρια και οδηγήθηκαν με όχημα της αστυνομίας στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.