Στο προσκήνιο παραμένει το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου Νίκολας Πένι να προτείνει να δανείσει το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα, υπό... προϋποθέσεις.
Στο προσκήνιο παραμένει το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση που άνοιξε για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, με αφορμή τις ένθερμες δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ και τη δημοσκόπηση του "Guardian", σύμφωνα με την οποία το 88% τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού.
Τη σκυτάλη τώρα πήρε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, ο οποίος πρότεινε να δανείσει το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, σε συνεντευξή του στους "Τimes" του Λονδίνου, ο Νίκολας Πένι δηλώνει πως "τα Μάρμαρα δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν έτσι απλά, αλλά είναι δυνατόν να τα μοιραστούμε", αρκεί -όπως προσθέτει- να μην τεθεί το θέμα του αληθινού κατόχου τους και να μην γίνουν "πιόνια" πολιτικής εκμετάλλευσης.
"Δεν νομίζω -αναφέρει χαρακτηριστικά- ότι το να τα γυρίσουμε απλά πίσω θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μην γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά".
Τις δηλώσεις του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου σχολίασε, μετά από ερώτηση του ΜΕGΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Μουσείου Χάνα Μπούλτον, σημειώνοντας ότι ο κ. Πένι διατύπωσε προσωπικές απόψεις, που δεν εκφράζουν της θέση του Μουσείου. Είπε σχετικά:
"Οπως ξέρετε, η θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι πως θα εξετάζαμε κάθε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε αντικείμενο της συλλογής. Δυστυχώς, αυτο είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ ζητήσει, καθώς δεν αναγνωρίζει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας των Μαρμάρων, που έχει στη διάθεσή του το μουσείο. Είναι προφανές ότι ο Νίκολας Πένι είναι διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και οι θέσεις που εξέφραζε είναι προσωπικές. Οι απόψεις του δεν αντανακλούν τη γνώμη του Βρετανικού Μουσείου".
Από την πλευρά της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος απάντησε πως "η ιστορική αλήθεια είναι πως τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα". Ανέφερε σχετικά με τις δηλώσεις του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου:
"Η δήλωση του κυρίου Πένι σπάει μεν τον δογματισμό και τη μονολιθικότητα κάποιων Βρετανών επισήμων, αλλά παραβλέπει την ιστορική αλήθεια, που είναι μία και αναμφισβήτητη, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Από εδώ αποσπάστηκαν βίαια και παράνομα και μεταφέρθηκαν εκεί που είναι από τον λόρδο Έλγιν".