Αποφασισμένη να βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας εμφανίζεται η τρόικα, που εκβιάζει ουσιαστικά για το πλεόνασμα και τις τράπεζες, επιδιώκοντας να οδηγήσει τη χώρα σε νέο δάνειο με νέο μνημόνιο. Στις πρώτες τους επαφές στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα αμφισβήτησαν ακόμα και τον "σκληρό" πυρήνα των ελληνικών θέσεων, για το ύψος του πρωτογενούς πλεόνασματος.
Αποφασισμένη να βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας εμφανίζεται η τρόικα, που εκβιάζει ουσιαστικά για το πλεόνασμα και τις τράπεζες, επιδιώκοντας να οδηγήσει τη χώρα σε νέο δάνειο με νέο μνημόνιο.
Στις πρώτες τους επαφές στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα εμφανίστηκαν χωρίς την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού, αμφισβητώντας ακόμα και τον "σκληρό" πυρήνα των ελληνικών θέσεων, για το ύψος του πρωτογενούς πλεόνασματος για το 2013, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το μέγεθος του κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς ομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε, μετά από το πρώτο τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών, τις συνομιλίες δύσκολες, με πολλά ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες.
Οι επικεφαλής απέρριψαν, επίσης, τις ελληνικές προτάσεις για γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιβλία, ψωμί, παρά το ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν μπορούν να είναι "ευαγγέλιο".
Όσον αφορά στο γάλα, η τρόικα ζητά να υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες γάλακτος -χαμηλής και υψηλής παστερίωσης- χωρίς να υπάρχει η ένδειξη "φρέσκο". Η ελληνική πλευρά πρότεινε επιπλέον τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας που θα είναι το "γάλα ημέρας" διάρκειας 2 ημερών, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς όπως υποστηρίζουν δημιουργεί μια νέα ομάδα προστασίας.
Στον τομέα του φαρμάκου, η τρόικα ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης πλήρη απελευθέρωση, επιμένοντας μάλιστα όχι μόνο στη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαμάκων από τα σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως στην απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαμακείων με κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων και των κριτηρίων της απόστασης. Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη διατήρηση των μη ΜΗΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων με ταυτόχρονη δυνατότητα μείωσης των τιμών.
Στο θέμα του ψωμιού, η ελληνική πλευρά δέχεται να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να ονομάζονται φούρνοι ακόμη και τα σημεία που ψήνουν κατεψυγμένο ψωμί και να μπορεί να πωλείται σε περισσότερα σημεία όπως στα κρεοπωλεία, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της ενιαίας τιμής στα βιβλία.
Την ίδια ώρα, με τις διαρροές στον ξένο Τύπο για μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, εκτιμάται ότι ασκείται πίεση έναντι της ελληνικής πρότασης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αρνητική ήταν και στάση τους στο σχέδιο ενίσχυσης της βιομηχανίας, με άλλοθι ότι αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Στη σημερινή συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση συνεχίστηκαν οι πιέσεις για κατάργηση του δικαιώματος "βέτο" του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις. Κατ' αρχήν συμφωνία φάνηκε να επιτυγχάνεται μόνο για την εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (3,9%), υπό συζήτηση παραμένει όμως το εύρος του "κενού" που δημιουργείται και το πώς θα καλυφθεί αυτό.
Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, πάντως, συμφωνούν απολύτως με τις ελληνικές εκτιμήσεις για μικρότερη ύφεση το 2013 και ανάπτυξη το 2014. Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις, ο απερχόμενος επίτροπος Ρεν ανέδειξε τα καλά νέα από το μέτωπο του Ισοζυγίου Πληρωμών και του Προϋπολογισμού, αποφεύγοντας ωστόσο εμφανώς να προσδιορίσει το ύψος του πλεονάσματος και το εάν ξεπερνά τις επίσημες προβλέψεις, όπως εκτιμά η Αθήνα.
Το έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται από την Κομισιόν στο 13,1%, αλλά χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1%, όσο δηλαδή προβλέπει ο προϋπολογισμός, δείγμα του ότι οι Βρυξέλλες επί του παρόντος δεν "βλέπουν" πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τα 813 εκατ. ευρώ των επίσημων προβλέψεων. Όσο για το 2014, κατεβάζει τον πήχυ στο 2,2%, δηλαδή χαμηλότερα από τις ελληνικές προβλέψεις.
Εκτιμώντας και επισήμως ότι η ύφεση το 2013 έκλεισε χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 3,7%, η Κομισιόν επιμένει στο ότι φέτος θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί 0,6% λόγω επενδύσεων, εξαγωγών και μεγάλων έργων, ενώ για την ανεργία προβλέπει αποκλιμάκωση της από το 27,3% στο 26%, με τάση μεγαλύτερης αποκλιμάκωσης το 2015.