Από τους λογαριασμούς του Απριλίου, μετά και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αναμένεται να δουν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές τις πρώτες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, θα συμψηφιστούν σε δόσεις και οι επιστροφές, καθώς η νέα μειωμένη τιμή ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2013.
Από τους λογαριασμούς του Απριλίου, μετά και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αναμένεται να δουν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές τις πρώτες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, θα συμψηφιστούν σε δόσεις και οι επιστροφές, καθώς η νέα μειωμένη τιμή ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2013.
Η συμφωνία με τους Ρώσους προβλέπει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15% και σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος το ποσοστό της μείωσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κυμανθεί περί το 10% με 12%.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις:
Για διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων με κατανάλωση 850 κυβικά μέτρα ετησίως, το ενδεικτκικό κόστος για θέρμανση από 685 ευρώ που είναι σήμερα, θα πέσει σε περίπου 615 ευρώ με τη μείωση.
Σε αρτοποιείο με κατανάλωση 10.000 κυβικά μέτρα ετησίως που έχει ενδεικτικό ετήσιο κόστος κατανάλωσης 7.700 ευρώ, το κόστος με την εξοικονόμηση θα πέσει στις 7.000 ευρώ.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση στο κόστος του φυσικού αερίου αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω και τιμές προϊόντων.
Σε δηλώσεις του σήμερα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντική ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι πλέον η τιμή του φυσικού αερίου που θα αγοράζει η χώρα μας θα είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.
"Δίνεται μια πολύ ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, σε ένα από τα σημεία στα οποία έπασχε η ελληνική ανταγωνιστικότητα, που ήταν το κόστος ενέργειας. Αλλά δίνουμε και μια πρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά. Η Ελλάδα είχε ως πρόσφατα την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου στην περιοχή της και στην Ευρώπη. Από τώρα θα έχει τη χαμηλότερη στην περιοχή της και θα βρίσκεται, όπως σας είπα και στον μέσον όρο της Ευρώπης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.
Στο ΥΠΕΚΑ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Γιάννη Μανιάτη για την πορεία των ερευνών για υδρογονάνθρακες και τόνισε ότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, κάνοντας λόγο για φορολογικά έσοδα από αυτά ύψους 150 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο, οι οποίες θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.
Παράλληλα, έως το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία όλων των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η νορβηγική PGS σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ώστε τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για 10-15 οικόπεδα που θα κοπούν σε αυτές τις περιοχές.