Οι δραματικές εξελίξεις στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο τη Κριμαίας ξεκίνησαν με την έφοδο βαριά οπλισμένων κουκουλοφόρων στην τοπική Βουλή στη Συμφερόπολη. Ο Πούτιν, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των ρωσόφωνων, αγνόησε επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της Δύσης. Βίαια επεισόδια σημειώνονταν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι δραματικές εξελίξεις στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο τη Κριμαίας ξεκίνησαν με την έφοδο βαριά οπλισμένων κουκουλοφόρων στην τοπική Βουλή στη Συμφερόπολη. Λίγες ώρες αργότερα συνεδρίασε η Βουλή με τη συμμετοχή κυρίως των ρωσόφωνων βουλευτών, και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ενισχυμένη αυτονομία της Κριμαίας.
Το ένα μετά το άλλο αεροδρόμια στρατηγικής σημασίας, κυβερνητικά κτίρια, κέντρα τηλεπικοινωνιών, ακόμη και στρατιωτικές βάσεις έπεσαν στα χέρια Ρώσων στρατιωτών ή ντόπιων δυνάμεων που συνεργάζονται με τη Μόσχα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε με συνοπτικές διαδικασίες την έγκριση της Άνω Βουλής για τη χρήση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος, στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας όπως σημειώνεται σε παρένθεση, για να προστατευθούν οι ρωσικής καταγωγής πολίτες και το προσωπικό του ναυστάθμου στη Σεβαστούπολη.
Ο Πούτιν, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των ρωσόφωνων, αγνόησε επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της Δύσης να αποφύγει μια επέμβαση στην Ουκρανία, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διαμελισμού.
"Μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναφορές για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντός της Ουκρανίας. ΟΙ ΗΠΑ θα συνταχθούν με τη διεθνή κοινότητα διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία" είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Θαν. Αυγερινός η Ρωσία ελέγχει στρατιωτικά την Κριμαία, με όλες τις ουκρανικές μονάδες είτε να έχουν παραδοθεί είτε να έχουν αποχωρήσει, όπως τα πλοία της Ουκρανίας που εγκατέλειψαν την χερσόνησο. Ήδη 140.000 ρωσόφωνοι κατοίκοι της Ουκρανίας έχουν περάσει τα ρωσικά σύνορα.
Την ίδια ώρα βίαια επεισόδια σημειώνονταν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όταν ρωσόφωνοι ήρθαν στα χέρια με οπαδούς της νέας ουκρανικής ηγεσίας. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια και λίγο αργότερα οι φιλορώσοι κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Στο Ντονιέτσκ δεκάδες χιλιάδες άτομα φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μόσχας κι ανάρτησαν το ρωσικό λάβαρο σε κυβερνητικό μέγαρο.
Ανάλογες σκηνές επαναλήφθηκαν και στη Μελιτόπολη, την Μαριούπολη, την Οδησσό, αλλά και στην Ευπατορία και τη Συμφερόπολη στην Κριμαία. Στη Δύση παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ απόψε συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μας ανησυχεί βαθύτατα" δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως "πρόκειται για εξελίξεις που θεωρούσαμε αδιανόητες στην ευρωπαϊκή ήπειρο του 21ου αιώνα".
Ωστόσο στη Μόσχα καταγγέλλουν ξένο δάκτυλο που κινεί τα νήματα στην Ουκρανία για ιδιοτελείς σκοπούς. "Ο κυβερνήτης μιας περιοχής που κατελήφθη η έδρα του, μου είπε ότι οι συντονιστές των ενόπλων μαχητών μιλούσαν σπαστά ουκρανικά με ξενική προφορά. Αυτά είναι πλέον πραγματικά στοιχεία μιας πραγματικής ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της Ουκρανίας" αναφέρει η πρόεδρος της Ρωσικής Άνω Βουλής.
Ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας υποστηρίζει ότι "αυτό που έγινε στο Κίεβο -λίκνο των ρωσικών πόλεων και ηρωϊκή πόλη- είναι ένας πρωτοφανής βανδαλισμός υπό την κάλυψη Αμερικανών καταδρομέων και δυτικών λεγόμενων διπλωματών".
Νωρίτερα ο νέος φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Αξιόνοφ, που διορίστηκε μετά την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης από τη βουλή, είχε καταγγείλει απόπειρα ενόπλων απ' το Κίεβο να καταλάβουν κρατικά κτίρια κι απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να συνδράμει στην αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή.
Στο Κίεβο ο πρώην πυγμάχος και νυν προεδρικός υποψήφιος Κλίτσκο ζήτησε την άμεση κινητοποίηση του στρατού για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα. Η νέα ουκρανική ηγεσία κατηγορεί το Κρεμλίνο για προβοκάτσια με στόχο την προσάρτηση της Κριμαίας, με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να δηλώνει ότι: "Δεν θα αντιδράσουμε στην προβοκάτσια, δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία. Απαιτούμε απ' τη ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της και να τα στείλει πίσω στις μόνιμες βάσεις τους".
Ολοένα και πιο κοντά πλησιάζει εκτός των άλλων κι ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών για την υπερχρεωμένη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να λάβει πριν από τον Απρίλιο μέρος των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει ζητήσει ως οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα
Πολύ βαριές κουβέντες αντάλλαξαν οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχ. Ιγνατίου.
Σήμερα ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του και σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχ. Ιγνατίου του ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός φέρεται να απάντησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα να αποστείλει ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία τους.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν που βρίσκεται στην Αριζόνα είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιαντσενουκ, επαναβεβαιώνοντας την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση και επαίνεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την αυτοσυγκράτηση που την διακρίνει. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στον κ. Μπάιντεν ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Μέχρι το απόγευμα ώρα Ελλάδας δεν υπήρχε επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο σχετικά με την έγκριση της Άνω Βουλής στην πρόταση Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με αρχηγούς κρατών ενώ φέρεται να σκέφτεται να μην μεταβεί στο Σότσι, στην σύσκεψη των G8.