Πιο πίσω πάει η επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ και στο νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εμφανίζεται ανυποχώρητος πάρα τις αντιδράσεις ασφαλισμένων, γιατρών και κομμάτων. Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο, μόλις υπάρξει μια εικόνα της λειτουργίας του συστήματος, να εξαιρεθούν από το εισιτήριο των 5 ευρώ όσοι πηγαίνουν στα πολυϊατρεία μόνο για συνταγογράφηση.
Πιο πίσω πάει η επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ και στο νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εμφανίζεται ανυποχώρητος πάρα τις αντιδράσεις ασφαλισμένων, γιατρών και κομμάτων.
"Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι έχει προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 2014, αλλά και ότι ανάλογο σύστημα ισχύει μέχρι σήμερα στα κέντρα υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τη μεταβατική περίοδο όπου θα έχει γίνει η συνένωση των πολυϊατρείων με τα κέντρα υγείας και θα έχει πάρει το νέο πρωτοβάθμιο δίκτυο την τελική μορφή λειτουργίας, να εξαιρεθούν από το εισιτήριο των 5 ευρώ όσοι πηγαίνουν στα πολυϊατρεία μόνο για συνταγογράφηση.
"Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν υπήρχε για τις 20 Μαρτίου. Μέσα στο νόμο για το ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση των δύο συστημάτων. 5ευρω ίσχυε και ισχύει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα υπάρξει εικόνα του "πώς θα ισορροπήσει το σύστημα, κάθε άλλη συζήτηση είναι πρώιμη".
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτή η φασαρία τώρα. Πρώτα να φτιάξουμε το σύστημα να λειτουργεί, θα δίνουμε τις δωρεάν υπηρεσίες για την συνταγογράφηση και την εξέταση από τους συμβεβλημένους και τον οικογενειακό γιατρό στους ασφαλισμένους μας και αφού το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, θα δούμε τι θα κάνουμε" επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό και μεγαλύτερη επεξεργασία των εξαγγελιών, ενώ σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και σήμερα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι στόχος του υπουργού αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι "η πλήρης απορρύθμιση των δημόσιων δομών υγείας και η παράδοση όλων στον ιδιωτικό τομέα με την προοπτική ολοκληρωτικής επικράτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην υγεία". Προειδοποίησε, μάλιστα, πως "η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει κάθε άθλιο μνημονιακό νομοθέτημα που ο ίδιος και οι προκάτοχοί του ψήφισαν".
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο τομεάρχης Υγείας Παναγιώτης Μελάς σχολίασε πως "ο υπουργός Υγείας και το ΠΑΣΟΚ, αντί να τσακώνονται σχετικά με την πατρότητα του εισιτηρίου πέντε ευρώ για την επίσκεψη στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, που καταργεί την πρόσβαση στην δημόσια υγεία και πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καλά θα κάνουν να προχωρήσουν στην άμεση κατάργησή του".
Την πλήρη αντίθεσή τους στην εφαρμογή του εισιτηρίου των 5 ευρώ δηλώνουν και οι γιατροί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μάλιστα, με ανακοίνωσή του έχει καλέσει τον πρωθυπουργό "να λάβει θέση αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για την ανάκληση τέτοιου είδους πρακτικών που συνιστούν πολιτικές ευτελισμού, έλλειψης ηθικής και ανεντιμότητας".