Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν και οι αποψινές επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε μετά τις συζητήσεις στο ΥΠΟΙΚ ότι έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς και ότι υπήρξε προσέγγιση στο "μέτωπο" της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν και οι αποψινές επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη συνεχιζόταν μέχρι τις 11 το βράδυ μεταξύ των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη. Λίγο μετά τις 22:00 είχαν αποχωρήσει τα μέλη της τρόικα, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε μετά τις συζητήσεις στο ΥΠΟΙΚ ότι έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του 2014 και δικαιώθηκε η ελληνική πλευρά που επέμενε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα τη φετινή χρονιά, καθώς και ότι υπήρξε προσέγγιση στο "μέτωπο" της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με την Αθήνα να έχει φτάσει στο 87% της συμμόρφωσης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πάει παραπάνω.
Πληροφορίες φέρουν την ελληνική πλευρά, ως κίνηση καλής θέλησης έναντι της τρόικα, να δέχτηκε κατά την αποψινή διαπραγμάτευση να προωθήσει κάποιες από τις περίπου 50 παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ, στις οποίες μέχρι πρότινος έλεγε "όχι", ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που αφορούν στο ελαιόλαδο και τα ΚΤΕΛ.
Η ίδια πηγή, πάντως, έλεγε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ενώ χαρακτήριζε θεσμικό το θέμα που έχει προκύψει με το ύψος των απαιτούμενων πόρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλούσε για διαφωνίες εντός τρόικα και εξέφραζε την ελπίδα το θέμα αυτό να λυθεί πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά θέλει ευρωπαϊκή λύση, τόνιζε η ίδια πηγή, παραπέμποντας και στη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι αρμόδια για να αποφασίσει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι η ΤτΕ ως αρμόδια εποπτική αρχή.
Κύκλοι του ΥΠΑΝ έλεγαν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά μια συμφωνία δεν δείχνει ακόμη να είναι κοντά. Τα θέματα είναι πολλά και επηρεάζει το ένα το άλλο, πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνοντας πάντως ότι το κλίμα στην αποψινή συνάντηση ήταν καλύτερο από την πλευρά της τρόικα, η οποία ωστόσο φέρεται να συνδέει την εκταμίευση της δόσης με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πηγές του υπουργείου Υγείας εξέφραζαν, από την πλευρά τους, συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πρόοδος. Όπως έλεγαν, η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στην παράταση που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της πρότασής της για τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ για το θέμα των φαρμακείων επέμεναν ότι για την Αθήνα είναι εκτός ατζέντας.
Κατά τις επαφές που είχε από το πρωί η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών παρουσιάστηκε εμπλοκή σε κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα και τα φαρμακεία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, ενώ "σύγκρουση" καταγράφηκε και στις επαφές που είχαν τα μέλη της τρόικα με τον Γιώργο Προβόπουλο ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει το ποσό στα 8,5 με 9 δισ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί στη βάση ποιας μεθοδολογίας προκύπτει αυτό.
Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως τη Δευτέρα είναι πλέον ασφυκτικά, κάτι που είχε παραδεχτεί νωρίτερα το απόγευμα και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα και γι' αυτό θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, τόσο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές για το εύρος και την ένταση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει έστω μία θετική δήλωση από την τρόικα για την πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο είτε για πολιτική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας είτε για έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την οποία εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε το απόγευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, "από την τρόικα περιμένουμε κατʼ ελάχιστον μια δήλωση επαρκούς προόδου", προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή "δεν είναι ακόμα δεδομένη".
Πρόβλημα υπάρχει και στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων, παρότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέο σχέδιο βασισμένο στη μεταβίβαση αρμοδιότητας από τον υπουργό στον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας.
Ανοικτός παραμένει και ο "φάκελος" του Δημοσίου και συγκεκριμένα οι 4.000 εκκρεμείς διαθεσιμότητες του 2013, αλλά και ο αριθμητικός στόχος της διαθεσιμότητας για το 2014, με την κυβέρνηση να επιμένει στην αποσύνδεσή της από απολύσεις το 2015.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, παρότι έκλεισε μεν η εκκρεμότητα με το "κενό" του 2014, ωστόσο παραμένει στον "αέρα" το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το "κενό" της επόμενης διετίας, θέμα που θα συζητηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, δηλαδή πριν από την αναχώρηση της τρόικα.