Διπλωματικό θρίλερ εκτυλίσσεται στο Παρίσι με αντικείμενο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποφασίζουν αύριο οι Βρυξέλλες, λέει το Βερολίνο, εάν αποδειχθεί άκαρπη η αποψινή σύσκεψη. Οικονομικά αντίποινα ετοιμάζει και ο Πούτιν. Βοήθεια σε χώρες της Βαλτικής παρέχει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Διπλωματικό θρίλερ εκτυλίσσεται στο Παρίσι με αντικείμενο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Τζον Κέρι και ο Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσαν σήμερα τον Σεργκέι Λαβρόφ σε σύσκεψη στην οποία θα παραβρισκόταν και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να μην παρακάθεται όμως επειδή εάν το έκανε θα ήταν σαν να νομιμοποιεί την ηγεσία του Κιέβου. Εν τέλει, παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Γερμανό, τον Γάλλο και τον Αμερικανό ομόλογό του.
Το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει την κυβερνηση του Κιέβου, επιμένει ότι στην Κριμαία τον έλεγχο έχουν οι ομάδες αυτοάμυνας των Ρωσόφωνων και όχι τα στρατεύματα της Μόσχας. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων επρόκειτο να τεθεί μια πρόταση διεξόδου από την κρίση με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία.
Το σχέδιο συζήτησε χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει μιλήσει και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αλλά οι Ρώσοι επιμένουν ότι βάση πρέπει να αποτελέσει η συμφωνία που είχε υπογράψει ο Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κίεβο.
Ο Αμερικανός υπουργός απάντησε με ειρωνία στην ειρωνική δήλωση του Πουτιν ότι στρατιωτικές στολές πωλούνται στο εμπόριο και μπορεί καθείς να αγοράσει.
Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν σήμερα βοήθεια 11 δις ευρω στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ενώ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία 18 αξιωματούχων του προηγούμενου καθεστώτος.
Από τη μια απειλούν με κυρώσεις τη Μόσχα και από την άλλη ανησυχούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα βλάψει ιδιαίτερα την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Πάντως, όπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, απόψε στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει σκληρή γλώσσα.
Όπως λένε εάν δεν πετύχει η σύνοδος στο Παρίσι και εάν οι Ρώσοι δεν δεχθούν να σχηματιστεί ομάδα επαφής, αύριο στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μπάλα σημειώνουν είναι στο γήπεδο της Ρωσίας.
"Κάνει η Ρωσία, ο,τι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο"
Παρασκηνιακά, οι γνώμες στο Βερολίνο είναι διαφορετικές. Οι διπλωμάτες λένε πως ο,τι γίνεται στην Κριμαία μοιάζει πάρα πολύ με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε τότε η Άγκυρα. Ότι δηλαδή η τουρκοκυπριακή μειονότητα κινδυνεύει από ακροδεξιούς από την Ελλάδα.
Αυτό όπως σημειώνουν δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, δηλαδή όποιος θέλει να εισβάλλει σε μια άλλη χώρα θα λέει ότι προστατεύει τις μειονότητες.
Προειδοποιεί με αντίποινα ο Πούτιν, ζητά σύλληψη ακροδεξιού
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα τη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας με την Ουκρανία όπου αυτό είναι εφικτό αλλά παράλληλα απείλησε ότι η τελωνειακή σύνδεση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζακστάν πρέπει να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.
Παράλληλα, προειδοποίησε με οικονομικά αντίποινα και κατασχέσεις περιουσιών των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, η Μόσχα επιθυμεί την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς νεοναζί και προσθέτει ως προϋπόθεση τη σύλληψη του ηγέτη του Δεξιού Τομέα, Ντμίτρι Γιάρος αλλά και διερεύνηση εγκλημάτων στις οποίες ενέχεται η αντιπολίτευση.
Αμερική: Υποστηρίζει βαλτικές χώρες ως απάντηση
Ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Κριμαία η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να υποστηρίξει άλλες χώρες που ίσως αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον.
Ο υπουργός Άμυνας, Χέιγκλ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν την αεροπορία της Πολωνίας ενώ θα αυξηθεί η αμερικανική συμμετοχή στην αεράμυνα των βαλτικών χωρών.
Επανέλαβε την δέσμευση της Ουάσινγκτον στις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίες υπέφεραν επί μισό αιώνα από την σοβιετική κυριαρχία.
Συνομίλησε επανειλλημένα με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ επικοινωνία είχε και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Ντέμπσι με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Αμερικανός υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις επιλογές της Αμερικής, αλλά η εντολή του κ. Ομπάμα είναι να δοθεί χρόνος στην διπλωματία. Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Πούτιν, ο κ. Ομπάμα προέταξε την αποκλιμάκωση με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Για την Αμερική αποκλιμάκωση όπως είπε σημαίνει απόσυρση όλων των στρατιωτών στα στρατόπεδά τους. Για το θέμα της νομιμότητας της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας ο κ. Ομπάμα πρότεινε να επιληφθεί των νέων εκλογών του Μαΐου, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Το σχέδιο τέθηκε στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ των δυο χωρών.