Κατ' εφαρμογή του νόμου για τη διάρκεια της φοίτησης στα Πανεπιστήμια, εκπνέει οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο η προθεσμία των "αιώνιων" φοιτητών για να επιτύχουν στις σχολές τους και να λάβουν πτυχίο πριν διαγραφούν από τα μητρώα.
Κατ' εφαρμογή του νόμου για τη διάρκεια της φοίτησης στα Πανεπιστήμια, εκπνέει οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο η προθεσμία των "αιώνιων" φοιτητών για να επιτύχουν στις σχολές τους και να λάβουν πτυχίο πριν διαγραφούν από τα μητρώα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", 180.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα απωλέσουν οριστικά την φοιτητική τους ιδιότητα.
Πρυτάνεις και καθηγητές ζητούν να ληφθούν υπόψη κάποιες παράμετροι, να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις αιώνιων φοιτητών όπως το εάν εργάζονται και δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες εβρισκόμενοι κοντά στο πτυχίο.
Ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, δήλωσε ότι δόθηκαν στους φοιτητές αυτούς την τελευταία διετία με ειδικές ρυθμίσεις πολλές ευκαιρίες με διπλές εξεταστικές. Όπως τόνισε δεν μπορεί το κράτος να συντηρεί αυτή την κατάσταση καθώς πρόκειται για θέμα τάξης.
"Την τελευταία διετία κάναμε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να δώσουμε το περιθώριο με διπλές εξεταστικές για δυο έτη, σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του πτυχίου τους να μπορέσουν να το πράξουν. Αλλά δεν μπορούμε να συντηρούμε αυτή την κατάσταση, εισακτέοι εισαχθέντες πριν από το 2006 που συμπληρώνουν τώρα σχεδόν δεκαετία στο πανεπιστήμιο να καταλαμβάνουν ακόμα χώρο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρώτον είναι θέμα τάξεως και δεύτερον είναι και ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με το κόστος στον φορολογούμενο πολίτη", είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Να σημειωθεί ότι, μη ενεργοί και αιώνιοι χαρακτηρίζονται σχεδόν οι μισοί φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ανέρχονται σε περίπου 300.000 από τους 600.000 συνολικά, με "πρωταθλητές" τα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο.
Πρώτη σε μη ενεργούς φοιτητές σε ποσοστό 85% είναι η Νομική Θεσσαλονίκης, ακολουθεί το Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας με 77% ,75% είναι οι μη ενεργοί φοιτητές στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και 74% στη Νομική Αθήνας.
Στον αντίποδα με τους λιγότερους μη ενεργούς φοιτητές σε ποσοστό 3-6% βρίσκονται τμήματα όπως το Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νοσηλευτικής Αθήνας και Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας.