Στην "αγκαλιά" της Μόσχας οδεύει η Κριμαία μετά και τις σημερινές αποφάσεις του τοπικού Κοινοβουλίου για επίσπευση του δημοψηφίσματος με επιλογές είτε την οριστική απόσχιση και ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία είτε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1992 και την de facto ανεξαρτησία εντός της Ουκρανίας.
Στην "αγκαλιά" της Μόσχας οδεύει η Κριμαία μετά και τις σημερινές αποφάσεις του τοπικού Κοινοβουλίου για επίσπευση του δημοψηφίσματος με επιλογές είτε την οριστική απόσχιση και ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία είτε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1992 και την de facto ανεξαρτησία εντός της Ουκρανίας.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πλέον πως πίσω από τις αποφάσεις των βουλευτών της Κριμαίας βρίσκεται το Κρεμλίνο που κινεί τα νήματα αλλά και τα πιόνια στη διπλωματική και στρατιωτική σκακιέρα της περιοχής.
Δημιουργούν υπουργεία στην Κριμαία – Αντιδρούν οι μουσουλμάνοι Τατάροι
Ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής, Κονσταντίνοφ, γίνεται πανηγυρικά αύριο δεκτός στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Την ίδια στιγμή πάντως προβληματισμό προκαλεί η στάση των Τατάρων κατοίκων της Κριμαίας – μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα – οι οποίοι αποτελούν το 10% με 12% του πληθυσμού και ανακοίνωσαν σήμερα πως θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ενώ ο ηγέτης τους αποκάλεσε τρελούς τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της επίσπευσης του δημοψηφίσματος.
Προχωρώντας ακόμα περισσότερο ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας είπε πως όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο κριμαϊκό έδαφος αποτελούν από σήμερα εχθρική δύναμη και ότι ο μοναδικός στρατός που νομιμοποιείται να βρίσκεται στην περιοχή είναι ο ρωσικός. Ίσως για αυτό το λόγο το ρωσικό πολεμικό ναυτικό απέκλεισε σήμερα τον ουκρανικό ναύσταθμο βυθίζοντας στην είσοδό του ένα παροπλισμένο πλοίο που φράζει πλέον την δίοδο στα δύο ουκρανικά σκάφη που είναι ελλιμενισμένα εκεί και δεν έχουν εγκαταλειφθεί από τα πληρώματά τους.
Η κυβέρνηση της Κριμαίας αποφάσισε να δημιουργήσει τέσσερα ανεξάρτητα από το Κίεβο υπουργεία, αυτά των Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Καυσίμων και Ενέργειας. Επίσης δηλώνει ετοιμότητα να υιοθετηθεί ως επίσημο νόμισμα το ρούβλι και να εθνικοποιήσει όλες τις ουκρανικές κρατικές εταιρίες.
Ο "πόλεμος της σημαίας" στην ανατολική Ουκρανία
Η κρίση επεκτείνεται πάντως και στην ανατολική Ουκρανία, όπου και εκεί είναι αυξημένο το ποσοστό του ρωσόφωνου πληθυσμού. Χθες στο Ντόνετσκ ρωσόφιλοι υπέστειλαν από το κυβερνείο της πόλης την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική, ενώ το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν το κτίριο και ανέβασαν στον ιστό εκ νέου τη σημαία της Ουκρανίας.
Πάντως απόψε ειδικές δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας συνέλαβαν ρωσόφιλο επιχειρηματία του Ντόνετσκ, Πάβελ Γκουμπάρεφ, και τον έχουν οδηγήσει σε άγνωστο σημείο. Η Μόσχα έστειλε άμεσα μήνυμα πως εκείνοι που τον συνέλαβαν είναι υπεύθυνοι για τη ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκουμπάρεφ είχε αυτοανακηρυχθεί διοικητής του Ντόνετσκ και είχε δηλώσει πως ετοιμαζόταν να καλέσει τον ρωσικό στρατό το Σάββατο για να επέμβει και να μπει στην πόλη.
Με κυρώσεις και αεροσκάφη στην Πολωνία απαντούν οι ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί επιχειρούν να αντιδράσουν στις κινήσεις της Μόσχας με διπλωματικό αλλά και περιορισμένο στρατιωτικό τρόπο. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις κατά πλήθους Ρώσων αξιωματούχων – πλην του Πούτιν σύμφωνα με πληροφορίες – ενώ το Πεντάγωνο στέλνει στην Πολωνία 12 μαχητικά, αυξάνει τις αεροπορικές περιπολίες στη Βαλτική και αγκυροβολεί για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα ένα αντιτορπιλικό.
Η Μόσχα δείχνει εξοργισμένη με την αμερικανική κίνηση και ο Σεργκέι Λαβρόφ, αντέδρασε εκνευρισμένος στο άκουσμα των κυρώσεων και τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση από τη Ρωσία.
Στα… μαλακά έριξε τη Μόσχα η ΕΕ
Ηπιότερους τόνους τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση που αποφεύγει να λάβει σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τη Γερμανία να "φρενάρει" τις προτάσεις για σκληρή στάση από τις χώρες της Βαλτικής, κυρίως λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, ανακοινώθηκε πως η Ένωση παγώνει τις επαφές για θέματα βίζας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κλιμακώσει τις κυρώσεις της.