Τον Γερμανό Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας την Τετάρτη και του έθεσε επισήμως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Πρόεδρο της Γερμανίας, με τον Γιοακίν Γκάουκ να δηλώνει ότι δεν μπορεί να πάρει διαφορετική θέση από την γερμανική κυβέρνηση.
Τον Γερμανό Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας την Τετάρτη και του έθεσε επισήμως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Πρόεδρο της Γερμανίας.
Ο κ. Γκάουκ έμεινε στην επίσημη θέση του Βερολίνου και περιορίστηκε να εκφράσει τη θλίψη του για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
"Έθεσα στον πρόεδρο Γκάουκ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη των συνομιλιών", είπε ο κ. Παπούλιας.
"Γνωρίζετε φυσικά ότι δεν είμαι μέλος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Γνωρίζετε επίσης ότι δεν μπορώ να πάρω εδώ άλλη θέση – επί παραδείγματι ότι δεν εξαντλήθηκε η νομική οδός – παρά τη νομική θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Επ'αυτού δεν τοποθετούμαι και αν (το έπραττα) δεν θα μπορούσα να εκφράσω άλλη άποψη απ'αυτή της κυβέρνησης" απoκρίθηκε ο κ. Γκάουκ.
Και πρόσθεσε: "Αυτό ωστόσο που μπορώ να κάνω και το οποίο σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να το κάνω σήμερα, αλλά και αύριο, όταν μαζί με σας θα πάμε στην ιδιαιτέρα σας πατρίδα – όπου και σας ευχαριστώ γι'αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε – είναι να βρω τα σωστά λόγια και να εκφράσω με τον τρόπο αυτό την ενοχή (το φταίξιμο) της Γερμανίας προς τους ανθρώπους και τα θύματα αυτής της περιοχής".
Τη συζήτηση των δυο προέδρων απασχόλησε και η οικονομία, με τον κ. Παπούλια να μιλάει για "φαύλο κύκλο ύφεσης" και για την ανεργία και τον κ. Γκάουκ να απαντάει ότι τρέφει σεβασμό για όλους εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο.
Αύριο ο Γερμανός πρόεδρος θα μεταβεί στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων μαζί με τον κ. Παπούλια, όπου τον Οκτώβριο του 1943, 93 κάτοικοι βρήκαν φριχτό θάνατο από τους ναζιστές.
Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στόχος της επίσκεψης είναι η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και η προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων.