Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία καθώς και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε κινήσεις τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πλέον επίπεδο ώστε να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία καθώς και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε κινήσεις τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πλέον επίπεδο ώστε να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και πολίτες των οποίων τα ονόματα δεν θα ανακοινωθούν, αλλά όπως επεσήμαιναν αμερικανικές πηγές θα το καταλάβουν οι ίδιοι όταν παγώσουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί ή όταν δεν λάβουν βίζα για τις ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως κάθε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα διατηρήσει τα βασικά δικαιώματά της στην Κριμαία βάσει των διεθνών συμφωνιών, εφόσον σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως αυτός είναι ο δρόμος για την αποκλιμάκωση τόνισε όμως πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα είναι σταθεροί στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί σταθερής υποστήριξης στην Ουκρανία ήρθαν να προστεθούν στους υψηλούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει αρκετά νωρίτερα ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό καθώς είχε δηλώσει:
"Αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία κι η εδαφική σας ακεραιότητα είναι τα κλειδιά για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή".
Οι κυρώσεις των Αμερικανών πάντως εξόργισαν τη ρωσική πλευρά καθώς ανακοινώθηκαν την ώρα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκεί Λαβρόφ, συζητούσαν το θέμα της Ουκρανίας στη Ρώμη. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, το κλίμα είναι εξαιρετικά άσχημο στη συνάντηση ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως μόλις χθες τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε λίστα Ρώσων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Λαβρόφ δήλωσε ρητά πως θα υπάρξει αντίστοιχη ρωσική κίνηση, ενώ ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος για την πρόταση των ΗΠΑ να σταλούν διεθνείς παρατηρητές μόνο στην Κριμαία και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, η οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία εγκρίθηκε σήμερα από
τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 385 ψήφους υπέρ και 23 κατά, όμως μένει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία για να οριστικοποιηθεί.
Από τη Ρώμη, αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι "Η Κριμαία είναι η Ουκρανία", ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία ώστε "να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία".
"Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας, η Κριμαία είναι η Ουκρανία", δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη. "Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας", πρόσθεσε σχετικά.
Ο Κέρι σημείωσε εξάλλου ότι βάσει του ουκρανικού Συντάγματος "όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα που αφορά μια περιοχή της Ουκρανίας". Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "δεν μπορούν να αφήσουν τη Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αψηφά ατιμωρητί τους διεθνείς κανόνες".
Κινήσεις στρατευμάτων και από τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις – έστω και χωρίς διακριτικά – αριθμούν περί τους 11.000 άντρες, οι οποίοι βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας σημεία της χερσονήσου, ενώ έχουν αποκλείσει όσες ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν παραδοθεί. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό βύθισε σήμερα ένα παροπλισμένο πλοίο στην είσοδο του ουκρανικού ναυστάθμου της Κριμαίας, φράζοντας με αυτό τον τρόπο την έξοδο στα δύο ουκρανικά πλοία που είναι εκεί αγκυροβολημένα.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την έντονη ανησυχία των συμμάχων τους που συνορεύουν με τη Ρωσία αυξάνουν τις αεροπορικές περιπολίες, ενώ σήμερα πέρασε τον Βόσπορο ένα αντιτορπιλικό. Προς ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή οι ΗΠΑ στέλνουν σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και επιπλέον 12 μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία.