Συναισθηματικά φορτισμένος ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε "συγνώμη" από τους Έλληνες, 71 χρόνια μετά, για τα μαρτύρια που έζησαν από τους ναζί, καταθέτοντας στεφάνι στις μαρτυρικές Λιγκιάδες των Ιωαννίνων
Συναισθηματικά φορτισμένος ο Γερμανός πρόεδρος ζήτησε "συγνώμη" από τους Έλληνες, 71 χρόνια μετά, για τα μαρτύρια που έζησαν από τους ναζί, καταθέτοντας στεφάνι στις μαρτυρικές Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, εκεί όπου το '44 οι ναζί εξόντωσαν τους κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού για αντίποινα για την δράση των ανταρτών.
"Θέλω σήμερα να αρθρώσω αυτό που οι δράσεις και πολλοί πολιτικοί υπεύθυνοι της μεταπολεμικής εποχής δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν: Αυτό που συνέβη ήταν μια κτηνώδης αδικία. Με αίσθηση ντροπής και πόνου ζητώ συγνώμη στο όνομα της Γερμανίας απ' τις οικογένειες των δολοφονηθέντων" είπε ο Γερμανός πρόεδρος.
Ο Γιοαχίμ Γκάουκ συναντήθηκε με την Εσθήρ Κοέν, τη γυναίκα που επέζησε από το Άουσβιτς και επέστρεψε στα Ιωάννινα, έχοντας χάσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης την οικογένειά της.
"Δεν μιλάει ελληνικά. Εάν μιλούσε ελληνικά θα έβγαζα όλον μου τον πόνο φωνάζοντας, σκούζοντας μέσα στη συναγωγή. Να δει πόσα ονόματα είναι εκεί πέρα και πόσα λείπουν. Να μου απαντήσει σε τί έφταιξαν. Τί διαφορά έχω εγώ από σένα" δήλωσε στο MEGA η Εσθήρ Κοέν.
Μέλη του εθνικού συμβουλίου για τις αποζημιώσεις σήκωσαν πανό και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Γερμανίας.
Στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι 92 κάτοικοι του χωριού Λιγκιάδες, ανάμεσα τους 34 παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο από τους ναζί κατακτητές. Ο Παναγιώτης Μπασμπούκης ήταν βρέφος 4 μηνών, βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του και θήλαζε όταν οι Γερμανοί τη σκότωσαν και στη συνέχεια με αγριότητα κάρφωσαν τη ξιφολόγχη στη πλάτη του.
Με τα σημάδια ακόμη χαραγμένα στην πλάτη του ήταν "παρών" στην τελετή και άκουσε τη συγνώμη του Γερμανού προέδρου, την οποία όπως λέει δεν δέχεται. "Δεν θέλω να τον δω καθόλου. Ντροπή. Δεν μ' αρέσει πως να το πω" είπε.