Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχει στο εν εξελίξει Eurogroup, χωρίς, ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με την τρόικα.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχει στο εν εξελίξει Eurogroup, χωρίς, ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία με την τρόικα.
Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" μίλησε για τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας και προσδιόρισε χρονικά τη συμφωνία της χώρας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο διάστημα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.
Η κυβέρνηση φαίνεται να προσβλέπει σε μια θετική δήλωση προόδου από την τρόικα.
Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισημάνουν στο Εurogroup ότι μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιτεύχθηκε επαρκής πρόοδος στα θέματα που βρίσκονται στο "τραπέζι", δημιουργώντας προοπτικές για μια συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη σημερινή συνεδρίαση.
Το βασικότερο θετικό σημάδι είναι ότι το ΔΝΤ έκανε πίσω όσον αφορά στις τράπεζες και δεν θα μπλοκάρει την αξιολόγηση.
"Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών για την Ελλάδα. Το θέμα έκλεισε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν", ανέφερε χαρακτηριστικά το Σάββατο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από την μεριά τους και όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο Μανώλης Σπινθουράκης, οι Ευρωπαίοι θα επισημάνουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να συμβεί το ταχύτερο δυνατό.
Κατά τα άλλα, το σημερινό Eurogroup όπως και το αυριανό Ecofin θα έχουν ως κύριο θέμα αυτό των ευρωπαϊκών τραπεζών και συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα αποφασίζει στο μέλλον ποιες τράπεζες θα μπορούν να επιβιώνουν και ποιες όχι και σε περίπτωση που αποφασίζει πως η επιβίωσή τους δεν είναι εφικτή, ποιος θα είναι αυτός που θα αναλαμβάνει το κόστος διάσωσης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου επικρατούν δυο τάσεις, η μια που λέει ότι ο συμβιβασμός θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας και η άλλη που λέει ότι θα πρέπει να είναι κοινοτικός μηχανισμός με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες.