Η στροφή του boeing προς τα δυτικά, που το έβγαλε εκτός της πορείας από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο είχε προγραμματιστεί μέσω του υπολογιστή στο πιλοτήριο από καποιον που είχε τις κατάλληλες γνώσεις δηλώνουν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η στροφή του boeing προς τα δυτικά, που το έβγαλε εκτός της πορείας από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο είχε προγραμματιστεί μέσω του υπολογιστή στο πιλοτήριο από καποιον που είχε τις κατάλληλες γνώσεις δηλώνουν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Θεωρούν δηλαδή ότι η πρώτη αλλαγή της πορείας του αεροπλάνου πάνω από τον Κόλπο της Ταϋλάνδης δεν έγινε χειροκίνητα. Δεν έχει διευκρινιστεί εαν αυτός ο αναπρογραμματισμός της πορείας στο σύστημα διαχείρισης πτήσης έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης ή πριν από την απογείωση του αεροπλανου, γραφουν οι Times της Νέας Υόρκης.
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εκδοχή της αρπαγής ή της αεροπειρατείας και "δείχνουν" πάλι προς τον ρόλο του πιλότου και του συγκυβερνήτη, ο οποίος ήταν σύμφωνα με τις αρχές ο τελευταίος που επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου λέγοντας "Εντάξει καληνύχτα".
Είναι φανερό πλέον πως εκείνος ή εκείνοι που άρπαξαν το αεροπλάνο με τους 239 επιβάτες έκαναν χειρισμούς για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τα πολιτικά και στρατιωτικά ραντάρ.
Αξιωματούχος της Μαλαισίας ρωτήθηκε σήμερα για το ενδεχόμενο αποσυμπίεσης και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σε επιβάτες και πλήρωμα όταν το αεροπλάνο άλλαζε απότομα ύψος.
Οι Αμερικανοί θεωρούν πιθανα όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και να προσγείωσαν κάποιοι το αεροπλάνο και να κρατούν τους επιβάτες ως ομήρους. Εαν έχει πέσει στη θάλασσα δεν μπορεί παρά να βρεθούν κάποια συντριμμια, αλλα 11 ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing ίσως να έχουν παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση, λένε ειδικοί.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες στην επικράτειά της, ενώ στο Πεκίνο οι συγγενείς των αγνοουμένων βρίσκονται σε απόγνωση, απαιτούν εξηγήσεις και λένε ότι θα κάνουν απεργία πείνας.
Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι κανένας από τους πολίτες της που αποτελούσαν τα δυο τρίτα του αριθμου των επιβατών δεν έχει σχέση με τρομοκρατία και απαίτησε από τις αρχες της Μαλαισίας να δώσουν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν.
Φαίνεται ότι οι αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες γνωρίζουν περισσότερα από αυτα που ανακοινωνουν ή διοχετευουν με το σταγονόμετρο στα μέσα ενημέρωσης. Πάντως οργανώσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την εξαφάνιση του αεροπλάνου. Ένας από τους εκπροσώπους τους δήλωσε χαρακτηριστικά "μακαρι να είχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε ένα τέτοιο αεροπλάνο".
Η υπόθεση του αεροπλάνου προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Μαλαισίας. Αστυνομικές πηγές υποστήριξαν ότι ο πιλότος είναι φανατικός οπαδός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανουαρ Ιμπραχήμ και οτι εξοργίσθηκε τόσο πολύ από τη νέα καταδίκη του σε φυλάκιση, που μπορεί να έριξε το αεροπλάνο.
Ο Ιμπραχήμ που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είπε οτι γνώριζε τον πιλότο κατηγγειλε όμως την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά της.