Τα... πάνω κάτω θα φέρει στις μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μπάρες θα τοποθετηθούν στις εισόδους 64 σταθμών Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού και ειδικές συσκευές στις εισόδους των 1.750 λεωφορείων και Τρόλεϊ.
Τα… πάνω κάτω θα φέρει στις μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η οποία θα γίνει πραγματικότητα σε δύο χρόνια. Μπάρες θα τοποθετηθούν στις εισόδους 64 σταθμών Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού και ειδικές συσκευές στις εισόδους των 1.750 λεωφορείων και Τρόλεϊ.
Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό, η χρέωση του κοινού θα είναι ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει. Δηλαδή ο επιβάτης που θα χρησιμοποιεί κάποιο μεταφορικό μέσο για μια μικρής απόστασης μετακίνηση, θα χρεώνεται λιγότερο από κάποιον άλλο που θα διανύσει μεγαλύτερη απόσταση.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο προβλέπεται να εφαρμοστεί πλήρως από το 2016, καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος του έργου που θα γίνει μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Έτσι, τα χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες διαρκείας θα αντικατασταθούν από τις ηλεκτρονικές "έξυπνες κάρτες", οι οποίες θα μοιάζουν με πιστωτικές. Ο επιβάτης θα επικυρώνει κατά την είσοδο αλλά και και την έξοδό του από το μέσο μεταφοράς που επιλέγει ενώ η έκδοση και η επαναφόρτιση της κάρτας θα γίνεται σε διάφορα σημεία πώλησης.
Τα οφέλη από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν θα είναι μόνο η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, όπως τόνισαν οι υπουργοί Υποδομών και Ανάπτυξης.
"Σε δυο χρόνια θα έχουμε αστικές συγκοινωνίες, δίκτυα μεταφοράς μεγαλύτερης αξίας, καλύτερης εξυπηρέτησης και εξυπνότερης διαχείρισης" επεσήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είπε:
"Θα ξέρουμε και θα ελέγχουμε. Θα ξέρουμε τη ροή των μετακινήσεων, θα έχουμε επαρκή στοιχεία για να σχεδιάζουμε ορθολογικές πολιτικές στο δίκτυο. Για τη συνεργασία των μέσων, τα δρομολόγια, την εμπορική πολιτική και τις τιμές των εισιτηρίων. Θα γίνουν οι συγκοινωνίες πραγματικά σύγχρονες, πρακτικά πελατοκεντρικές. Ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών, να επενδύουν πιο σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων. Να ελέγχουμε τους κανόνες που διέπουν την μετακίνηση, τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δηλαδή την πληρωμή του εισιτηρίου, την ασφάλεια, τον όγκο και τη συχνότητα των μεταφορών".
"Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο για τις μεταφορές των πολιτών, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα" υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης.
"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους κλείνει το κεφάλαιο διαγωνισμοί και καθυστερήσεις και ξεκινάει το κεφάλαιο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης, σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες χωρίς εισιτηριοδιαφυγή" πρόσθεσε.