Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η διεθνής έρευνα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για να εξακριβωθεί εάν τα αντικείμενα που είχε φωτογραφήσει ο δορυφόρος ανήκουν στην πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών που χάθηκε το προπερασμένο Σάββατο.
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η διεθνής έρευνα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για να εξακριβωθεί εάν τα αντικείμενα που είχε φωτογραφήσει ο δορυφόρος ανήκουν στην πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών που χάθηκε το προπερασμένο Σάββατο.
Πέντε στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην έρευνα για συντρίμμια από την πτήση MH370 που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου με 239 επιβάτες εν πτήσει. Κινεζικά και ιαπωνικά αεροσκάφη θα έλθουν να συνεπικουρήσουν τα αυστραλιανά, νεοζηλανδικά και αμερικανικά αεροσκάφη που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.
Η κακοκαιρία δυσκόλεψε πάρα πολύ τις έρευνες την Πέμπτη ενώ χρειάστηκε και χρόνος μέχρι να φθάσουν στο σημείο τα θαλάσσια και εναέρια μέσα. Όλο το βράδυ και με προβολείς έκανε έρευνες νορβηγικό εμπορικό πλοίο αφού νωρίτερα είχε επιχειρήσει το πιο εξελιγμένο αμερικανικό αεροπλάνο, χωρίς αποτέλεσμα.
"Πρόκειται για το πλέον μη προσβάσιμο σημείο που μπορείτε να φανταστείτε στον πλανήτη, αλλά εάν βρίσκεται κάτι στο βυθό εκεί θα το βρούμε", είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ ο οποίος επισκέπτεται την Παπούα Γουινέα. Χαμήλωσε πάντως τις προσδοκίες λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μόνο ένα κοντέινερ που έπεσε από πλοίο.
"Το χρωστάμε στις οικογένειες των ανθρώπων να μην κάνουμε τίποτα λιγότερο", πρόσθεσε. To Σαββατοκύριακο αναμένονται δυο ακόμα κινεζικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στις έρευνες.
Ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Γουόρεν Τρας δήλωσε πάντως ότι τα αντικείμενα που εντοπίσθηκαν μέσω δορυφόρου στις 16 Μαρτίου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανόν στο μεταξύ να έχουν βυθιστεί.
"Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε", είπε προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα αμερικανική εταιρεία δηλώνει έτοιμη να πάρει μέρος στις έρευνες με υποβρύχια συστήματα. Το ίδιο υποβρύχιο σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air France που είχε συντριβεί στον Ατλαντικό το 2009.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εντοπισμό του μαλαισιανού αεροπλάνου προτού χαθεί το σήμα από τα μαύρα κουτιά που εκπέμπουν για περίπου ενα μήνα.
Το CNN μετέδωσε πληροφορίες για ένα άλλο απόρρητο πρόγραμμα Αμερικανών και Αυστραλών, που ίσως εχει καταγράψει επιπλεον ίχνη του Μποινγκ, περα από εκείνα που εχουν ανακοινωθεί επισημως.
Στην Κίνα συγγενείς των αγνοουμένων συναντήθηκαν με αξιωματούχους από τη Μαλαισία που απέφυγαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχει καταρριφθεί το αεροπλάνο, όπως μετέδωσε το CNN από το Πεκίνο.
Οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών κατηγόρησαν για παραπληροφόρηση και ανικανότητα τις αρχές της Μαλαισίας. Υποστηρίζουν ότι το πολιτικό και το στρατιωτικό ραντάρ που επικαλούνται οι αρχές, βρίσκονται στο ίδιο κτίριο και χωρίζει μόνο ένα τοίχος το προσωπικό των δυο υπηρεσιών της Μαλαισίας.