Πλήρως ικανοποιημένος ο Ερντογάν για την δικαστική απόφαση απαγόρευσης του Twitter. Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινή γνώμη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Παρακάμπτουν οι Τούρκοι τις φραγές και βάλλουν κατά του πρωθυπουργού τους μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
Δείχνοντας να αδιαφορεί πλήρως για τις διεθνείς αντιδράσεις με την απαγόρευση της λειτουργίας του Twitter στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη σχετική δικαστική απόφαση και τόνισε:
"Μέσα σε αυτά κρύβονται διεθνείς σκευωρίες. Έχει πολύ ενδιαφέρον, ξέρετε, αυτό το Twitter. Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση. Τώρα θα τα κλείσουμε όλα από τη ρίζα. Τουίτερ – ξετουίτερ… όλα! Ναι, όλα, κύριε! Η διεθνής κοινότητα θα λέει τούτο κι εκείνο. Εγώ δεν λογαριάζω τίποτα. Θα δουν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας".
Μετά την δικαστική απόφαση, που βασίστηκε στις καταγγελίες περί απρεπούς περιεχομένου δύο πολιτών, και εντός ελάχιστων ωρών η Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας έκλεισε το Twitter. Επί της ουσίας πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν ενοχλείται ιδιαίτερα από δύο λογαριασμούς Haramzadeler, που σημαίνει Χαραμοφαγόπουλοι, και Bascalan που σημαίνει αρχικλέφτες.
Από αυτούς τους δύο λογαριασμούς αναρτώνται ηχητικά ντοκουμέντα από το YouTube με συνομιλίες που ενδέχεται να είναι του Ερντογάν, υπουργών και στενών συγγενών του όπως ο γιος του. Η απαγόρευση συμπίπτει με την έναρξη εκλογικών απαγορεύσεων κατά το τελευταίο 10ήμερο της προεκλογικής περιόδου και φουντώνει τα σενάρια για φόβους της κυβέρνησης για νέες αποκαλύψεις.
Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντεςο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έγραψε στο Twitter: "Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η απαγόρευση κοινωνικών δικτύων. Εξάλλου δεν είναι και τεχνικά εφικτό. Θα έπρεπε να μπλοκάρονται μόνο τα περιεχόμενα που παραβιάζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων".
Όμως οι Τούρκοι φαίνεται πως κατάφεραν άμεσα να σπάσουν την απαγόρευση καθώς ενημερώθηκαν ακόμα και από ΜΜΕ πως μπορούν να παρακάμψουν τις φραγές. Το αποτέλεσμα ήταν πως μέσα σε λίγες ώρες τα κάθε είδους tweets ξεπέρασαν τις 500.000.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες τόσο από την ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και τη Γερμανία. Η επίτροπος για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Νέλι Κρός, χαρακτήρισε την απαγόρευση "ανόητη, άτοπη και δειλή" προσθέτοντας πως πρόκειται για λογοκρισία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε που εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγόρευση μέσω Twitter. Ανησυχία για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του State Department.