Σε δοκιμασία φαίνεται πως θέτει την κυβερνητική συνοχή το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές που περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει "μάχη" σε τρία μέτωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους βουλευτές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φαρμακεία, ενώ νέο "αγκάθι" προέκυψε με τα ταξί.
Σε δοκιμασία φαίνεται πως θέτει την κυβερνητική συνοχή το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές που περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα, το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. Η κυβέρνηση καλείται να δώσει "μάχη" σε τρία μέτωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους βουλευτές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φαρμακεία, ενώ νέο "αγκάθι" προέκυψε με τα ταξί.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς του αποδίδουν ότι μεθόδευσε τις αλλαγές χωρίς να λάβει υπ' όψιν του τις απόψεις των επαγγελματιών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, μάλιστα, που απειλεί με παραίτηση, έλεγε το απόγευμα της Τετάρτης πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση σχετικά με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν οι αγελαδοτρόφοι.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε το πρωί στο MEGA ότι "δεν μπορεί να χτυπιέται έτσι ελαφρά τη καρδία ένας ολόκληρος κλάδος παραγωγικός, η κτηνοτροφία μας". "Ακούω κουβέντες έλα μωρέ είναι 3.000 άνθρωποι, δεν είναι 3.000 άνθρωποι, 3.500 φάρμες είναι. Πάνω από 150.000 άνθρωποι δουλεύουν εκεί", τόνισε ο κ. Τζαμτζής.
Ο επίσης "γαλάζιος" Γιώργος Βλάχος τονίζει πως με τη μορφή που έχει η ρύθμιση μέχρι τώρα, "διαλύει τον παραγωγικό ιστό της κτηνοτροφίας".
Ο Κωστής Χατζηδάκης μπαίνει στο στόχαστρο και ανεξάρτητων βουλευτών, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που τονίζει πως ο υπουργός έχει προσωπικές ευθύνες γιατί οι αλλαγές ήταν δική του απαίτηση και όχι της τρόικα. Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο κ. Χατζηδάκης "αποσταθεροποιείται και πρέπει να αποσταθεροποιηθεί γιατί έχει ευθύνη για όλη αυτή τη συζήτηση που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή και για τα φάρμακα και για το γάλα", προσθέτοντας πως ο ΥΠΑΝ κατέστησε δυο πολιτικές μνημονιακές υποχρεώσεις ενώ δεν ήταν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ρυθμίσεις θα απορριφθούν τουλάχιστον έτσι όπως είναι σήμερα.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραϊτης εκτόξευσε πυρά κατά του Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τους ταξιτζήδες. "Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία, ζυγίζουν κοινωνικές ομάδες και μετράνε κεφάλια ψηφαλάκια" σχολίασε μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για την επιτομή του πελατειακού κράτους.
Στο μέτωπο των φαρμακείων, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλατζής, που τάσσεται στο πλευρό των φαρμακοπιών, έστειλε μέσω του ρ/σ Βήμα FM σαφές μήνυμα στους συναδέλφους του, λέγοντας πως "όποιος διαφωνεί παραιτείται, δεν ρίχνει την κυβέρνηση". "Θα παλέψω για να γίνει το σωστό, για να υπηρετήσω και να εξυπηρετήσω τους φαρμακοποιούς, εάν εγώ όμως δω ότι αυτό με θίγει προσωπικά και ηθικά και δεν το αντέχω, παραιτούμαι. Νομίζω είμαι σαφής. Μπορεί να φθάσω σε ένα σημείο την Κυριακή να μην είναι σωστό και ηθικό αυτό που θα κάνω για μένα και να παραιτηθώ, υπάρχει και αυτή η λύση", είπε ο κ. Καλαντζής.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να πείσει όσους αντιδρούν πως οι αλλάγες θα ρίξουν τις τιμές. "Οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών" δήλωσε σήμερα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν στις λεπτομέρειές τους αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις στηρίξουν".
"Δεν μπορώ να φανταστώ -πρόσθεσε ο ΥΠΑΝ- ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί".
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι τα περιθώρια διορθώσεων στο θέμα του γάλακτος είναι περιορισμένα, ενώ από την κυβέρνηση επεσήμαιναν ότι για να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές θα απαιτούνταν νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τα ταξί, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρέπεμψε στον υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας: "Πριν έχω από τον κύριο Χατζηδάκη μια ολοκληρωτική ενημέρωση και το αποτέλεσμα της τελικής διαπραγμάτευσης που κάνει ο ίδιος με τους εκπροσώπους της τρόικα και του ΟΟΣΑ, δεν μπορώ να σας πω τίποτα".