Υπεγράφη μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Διατηρούνται το επίδομα γάμου ύψους 10% και ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα στο εξής για τους άνδρες να κάνουν χρήση γονικής άδειας.
Υπεγράφη σήμερα μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία διατηρούνται το επίδομα γάμου ύψους 10% και ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα στο εξής για τους άνδρες να κάνουν χρήση γονικής άδειας.
Σύμφωνα με τη νέα ΕΓΣΣΕ, που είναι μονοετούς διάρκειας, ο κατώτατος μισθός παραμένει αμετάβλητος στα ίδια επίπεδα, στα 586 ευρώ μικτά.
Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, αν και παγωμένες, εξακολουθούν να παραμένουν στοιχείο της Σύμβασης.
Αναφορικά με τη χρήση της γονικής άδειας από τους άνδρες, προβλέπεται η δυνατότητα για τον πατέρα να κάνει μειωμένο ημερήσιο ωράριο για 2 ώρες επί ένα έτος και για 1 ώρα για τους επόμενους 6 μήνες, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα. Τη γονική άδεια μπορούν να μοιράζονται οι δύο σύζυγοι όταν και αμφότεροι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Κατά την υπογραφή της Σύμβασης, εκπρόσωποι εργοδοτών και ΓΣΕΕ έστειλαν από κοινού στην τρόικα το μήνυμα ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες παρεμβάσεις, αλλά προσπάθεια για βελτιώσεις στις εργασιακές συνθήκες και ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε "καθήκον" ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, με την οποία -όπως είπε- εργοδότες και εργαζόμενοι εκφράζουν τη βούλησή τους, την πεποίθησή τους, ότι πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι οι δύο πλευρές πέτυχαν να υπογράψουν μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: "Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους".
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι προέταξαν συναινετικά κριτήρια κι έφθασαν "σε μία πολύ σημαντική συμφωνία, παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία", προσθέτοντας ότι η ΕΓΣΣΕ "πάντα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί παντού, ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης".
"Επιβεβαιώνεται η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ" επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.