Ενέκριναν το πολυνομοσχέδιο οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το οποίο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έντονες διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία ώρα. Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ενέκριναν το πολυνομοσχέδιο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 12 δισ. ευρώ, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το οποίο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει αύριο στις 11 και θα διαρκέσει για 10 ώρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.
Τις τελευταίες ώρες, υπήρχαν συνεχείς διαβουλεύσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Τσαυτάρη με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο υπουργοί τελικά κατέληξαν σ' ένα κοινό κείμενο που θα εισαχθεί αύριο στο νομοσχέδιο και θα γίνει γνωστό στους βουλευτές με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Χατζηδάκης φέρεται ότι δέχθηκε να υπάρχει πλαφόν στο γάλα μεσαίας κατηγορίας, των πέντε ημερών, και ο κ. Τσαυτάρης απεδέχθη να έχουν την ευθύνη οι παραγωγοί και να υπάρχει ο έλεγχος των κρατικών αρχών και όχι η έγκριση.
Νωρίτερα υπήρξαν πολλές ενστάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και από βουλευτές της ΝΔ που ζητούσαν αλλαγές στη συγκεκριμένη διάταξη. Ενστάσεις όμως υπήρχαν και για άλλα θέματα όπως αυτά των φαρμακείων, των φωτοβολταϊκών και το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην τοποθέτησή του το απόγευμα επεσήμανε ότι "η Ελλάδα, εκτελώντας με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής πραγματοποίησε ένα οικονομικό άθλο άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και τη διεθνή. Ουδέποτε, μέχρι τώρα έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη προσαρμογή, σε καμία χώρα…. Όσοι παραμένουμε καθηλωμένοι στην απαξιωτική αντιμετώπιση της κολοσσιαίας προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες, ήδη, βρίσκονται ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Επένδυσαν στην καταστροφή και το φόβο. Απλώς δεν τους βγήκε. Κέρδισε η νηφαλιότητα, η υπευθυνότητα, η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή προσέγγιση. Όλοι σήμερα διεθνώς μιλούν για μια σημαντική επιτυχία".
Η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής ξεκίνησε μέσα σε κλίμα έντασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση.
"Εάν δεν κατατεθεί η πρόταση του αρμόδιου υπουργείου, του κ. Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αλλά και αύριο για ψήφιση στην ολομέλεια να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.
"Καλώ την κυβέρνηση, αυτό το οποίο ήρθε σήμερα, να το πάρει πίσω. Δεν έχει συμφωνηθεί, τις δύο προηγούμενες ημέρες με πρωτοβουλία του κ. Τσαυτάρη ήταν άλλη ατζέντα, άλλο πράγμα συμφωνήσαμε και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι πρέπει να το πάρουν πίσω για να μπορέσει να προχωρήσει” είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραϊτης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: "Είμαστε εδώ τόσο για το γάλα όσο και για τα υπόλοιπα θέματα για να ακούσουμε απόψεις και να συζητήσουμε. Και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής, της επιστήμης αλλά φυσικά και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Εδώ είμαστε, με περιθώρια περιορισμένα αλλά πάντως συζητάμε διότι ακριβώς αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας".
Οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν πολλές φορές και μάλιστα χτύπησαν κόκκινο όταν συγκρούστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
"Φέρνετε ένα νομοσχέδιο τούβλο, πιο πολύ και από τα βιβλία που κρατούσε ο κ. Γεωργιάδης όταν έκανε τη δουλειά που έκανε. Και δεν τον ψέγω έλεγε παραγγείλτε τώρα. Φέρνετε ένα τέτοιο τούβλο. Και λέτε ελάτε να συναινέσουμε, ελάτε να συζητήσουμε" είπε ο κ. Παπαδημούλης.
"Υπενθύμισε πως εμείς οι τίμιοι επαγγελματίες βγάλαμε το ψωμί μας πριν από την πολιτική. Δεν είχαμε την τύχη να έχουμε φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς σαν μερικούς μερικούς με 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα. Χρειαζόταν να κάνουμε εργασία και να βγάλουμε τα λεφτά μας λίγα-λίγα. Γιατί και εγώ αν είχα 1,5 εκατομμύρια σαν και εσάς στην τράπεζα δεν θα χρειάζονταν να πουλάω βιβλία με τις ντάνες. Για να συνεννοούμαστε σιγά-σιγά στην αίθουσα. Ποιοι είναι οι κεφαλαιούχοι και ποιοι είναι οι εργαζόμενοι. Σας ευχαριστώ που μου θυμίσατε πως εγώ ανήκω στους εργαζόμενους και σεις στους κεφαλαιούχους" απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης.
Για νομοσχέδιο που καταστρέφει τις παραγωγικές τάξεις της χώρας έκαναν λόγο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση λέγοντας ότι αύριο θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
"Θέλω να πω ότι με αυτό το μνημόνιο, πιο μνημόνιο δεν υπάρχει. Έχετε μια πλήρη συνοχή μεταξύ της οικονομικής αναποτελεσματικότητας, της κοινωνικής καταστροφής και του απόλυτου παραλογισμού" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος.
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς ανέφερε: "Με τρία άρθρα για να μην μπορούν οι ίδιοι οι βουλευτές να διαφοροποιηθούν, να ψηφίσουν αυτό που επιθυμούν ή να καταψηφίσουν άλλες διατάξεις".
"Αντί να βοηθήσετε αυτόν τον τόπο σιγά-σιγά να μπει σε μια πορεία ανάκαμψης ενισχύεται αυτά τα σημεία της πόλωσης και της κοινωνικής αντιπαράθεσης" υποστήριξε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.